Hlavní obsah

Miller ještě před začátkem sezóny zkritizoval FIS

SÖLDEN

Americký sjezdař Bode Miller nezůstal ani před startem nové sezóny Světového poháru nic dlužen své pověsti prostořekého rebela. Majitel velkého křišťálového glóbu za celkové vítězství v minulém ročníku se pustil do funkcionářů mezinárodní federace FIS, kteří podle něj nedělají dost pro bezpečnost lyžařů.

Článek

"Můžete říkat, co chcete, ale stejně se nic nezmění. Možná až potom, co jeden z nás umře. Pak ale stejně přijde na jeho místo někdo jiný, protože každý je pro FIS nahraditelný, i ti špičkoví závodníci," uvedl Miller ve čtvrtek na reklamní akci firmy Head.

Podle dvojnásobného vítěze Světového poháru měli sami lyžaři k tématu bezpečnosti mnoho návrhů. "Bohužel máme jen minimální naději (na změnu)," uvedl jednatřicetiletý Američan, podle nějž je největší problém v přestárlých a zkostnatělých špičkách FIS.

V minulém ročníku došlo na svazích k několika těžkým pádům. Český reprezentant Ondřej Bank, dvojnásobný mistr světa a úřadující vítěz SP Aksel Lund Svindal z Norska a Američan Scott Macartney z nich vyvázli "pouze" s předčasným ukončením sezóny. Rakušanovi Matthiasi Lanzingerovi však museli lékaři po pádu při sjezdu v norském Kviftjellu pod kolenem amputovat nohu.

Ředitel mužské sekce FIS Günter Hujara ovšem tvrdí, že federace udělala v létě maximum, aby se podobné události neopakovaly. "Prošli jsme v létě všechny tratě do nejmenšího detailu, abychom zjistili, co se dá vylepšit," uvedl německý člen FIS s tím, že změn doznají kritické pasáže nejtěžších tratí ve švýcarském Wengenu a rakouském Kitzbühelu, kde si v lednu poranil mozek Macartney. O pár dní dříve si tam Bank při tréninku zlomil nohu.

"Téměř jedna čtvrtina sjezdařů riskovala těžká zranění. Ve spolupráci s univerzitou v Oslu jsme se znovu podívali na všechny záznamy o zraněních a zjišťovali, proč k nim došlo," uvedl Hujara. Od nové sezony si budou moci lyžaři obléci ve sjezdu stejné ochranné prvky, které byly dosud povoleny ve slalomu, obřím slalomu a super-G. "Budou mít chráněny holeně, kolena, paže a ramena," dodal Němec.

Reklama