Hlavní obsah

Valentův soupeř vychovává jeho nástupce

PRAHA

České akrobatické skoky na lyžích rovná se Aleš Valenta. Pokud bychom vycházeli z dlouhá léta platné rovnice, byla by tato disciplína po konci kariéry olympijského vítěze v troskách.

Foto: čtk

Akrobat Aleš Valenta na olympiádě v Turíně.

Článek

Ale není to tak zlé. Součástí tříčlenného reprezentačního družstva je i šestnáctiletý Roman Dobřanský, chlapec označovaný za talent, jaký Česko ještě nemělo. „Myslím, že má ještě větší potenciál než Aleš. Zatímco on neměl v začátcích své kariéry takové možnosti se rozvíjet, Roman má už podmínky lepší,“ říká o něm Christian Rijavec. Právě on, bývalý rakouský závodník a dlouholetý Valentův soupeř, by měl o jeho talent pečovat.

České reprezentace se Rijavec ujal z popudu vedení sekce akrobatických skoků lyžařského svazu místo bývalého Valentova trenéra Pavla Landy. „Bývalý trenér s námi trávil dost málo času, nový kouč za námi jezdí pravidelně a máme koncepci celé sezóny, kterou jsme v létě neměli,“ pochvaluje si nejlepší česká skokanka Martina Konopová.

„Už bylo neúnosné, aby se závodníci doprošovali zahraničních trenérů o pomoc, Rijavec s nimi tráví víc času a za stejné peníze jako Landa,“ vysvětluje šéf sekce Ondřej Vokatý. Zatímco Dobřanský své úsilí směřuje k juniorskému mistrovství světa, kde by mohl bojovat o zlato, bratr funkcionáře Lukáš Vokatý bude usilovat o to, aby se i na olympiádě ve Vancouveru na téměř kolmý můstek spouštěl český skokan. Dle kritérií Českého olympijského výboru potřebuje skončit do 16. místa ve Světovém poháru nebo při březnovém MS v japonském Inawaširu.

Pomoci mu k tomu má i trojné salto – skok, který žádný Čech na sněhu kromě Valenty nepředvedl. „Teď jsem ho trénoval do vody, ale na sněhu se mi obvykle daří lépe,“ těší se Vokatý, jenž ke skoku přidává jeden nebo dva vruty.

Trojné salto ho zařadí do světové špičky. „Najíždí se na něj rychlostí 70 kilometrů za hodinu, u dvojného kolem 50,“ srovnává.

Světový pohár, který v minulé sezóně Češi neobsadili, začíná akrobatickým skokanům 14. ledna v Lake Placid. V Česku by se mohlo konat finále Evropského poháru, nadějně se vyvíjejí jednání se střediskem v jizerskohorských Rejdicích.

Reklama