Hlavní obsah

Ceny v Liberci odrazují norské příznivce lyžování

PRAHA

O dvacet procent vyšší výdaje než na posledním evropském mistrovství světa v německém Oberstdorfu čekají návštěvníky lyžařského šampionátu v Liberci. Podle organizačního výboru šampionátu již přišly signály, že se vyšší ceny odrážejí v zájmu zahraničních příznivců běhů a skoků na lyžích. Především pak v Mekce klasického lyžování Norsku.

Článek

Tiskový mluvčí libereckého mistrovství řekl minulý týden Sport.cz, že podle informací norského partnera je zájem severských fanoušků značně nižší, než se čekalo. Důvodem je fakt, že na cestu na sever Čech musejí diváci počítat se zhruba dvacetiprocentním navýšením výdajů než před necelými čtyřmi lety v Oberstdorfu. "Liberec je dražší hlavně kvůli vysokým cenám za ubytování. V průměrném hotelu nebo penzionu se ceny za lůžko a noc pohybují od 800 do 3500 korun. V luxusnějších hotelech jsou ještě vyšší," potvrdil Soudný ČTK.

Na období od 18. února do 1. března, kdy se mistrovství světa koná, nejsou v Liberci a v nejbližším okolí volná téměř žádná lůžka. Fanoušci lyžování si podle Soudného rezervují ubytování na místech vzdálených několik desítek kilometrů - například v Lázních Libverda na Frýdlantsku, Harrachově, Turnově či Mladé Boleslavi.

Bydlení nabízejí v Liberci majitelé rodinných domů a bytů. Za Soudným přišla i jedna členka městského zastupitelstva, že by se během mistrovství světa přestěhovala ze svého bytu k příbuzným a pronajala by ho turistům. Soudný podotkl, že její cena byla přemrštěná.

O vstupenky je zatím minimální zájem

Zatímco poptávka po ubytování převyšuje kapacitu libereckých hotelů a penziónů, zájem o lístky na závody zatím není příliš velký. "Prodali jsme vstupenky za 15 miliónů korun," konstatoval Soudný. Z předpokládaného zisku kolem 120 miliónů korun to zatím dělá více než deset procent.

"Češi to tradičně nechávají na poslední chvíli a větší zájem očekáváme až s prvním sněhem," prohlásil Soudný. Vstupenky stojí od 250 do 1500 korun. Nejlevněji se dají pořídit na běžecké disciplíny, nejvíce lidé zaplatí za skoky na lyžích mužů.

Reklama

Související témata: