Hlavní obsah

O účasti ženských skokanek na lyžích na ZOH rozhodne v dubnu soud

VANCOUVER

O účasti ženských skokanek lyžích na olympiádě ve Vancouveru 2010 rozhodne v dubnu kanadský soud. Ten určí, zda absence sportu v programu her neporušuje kanadský zákon o diskriminaci. Pořadatelé obvinění odmítají, protože Mezinárodní olympijský výbor rozhodl nezařadit ženské skoky do programu před dvěma lety kvůli nesplnění podmínek MOV.

Článek

Organizační výbor zažalovala skupina deseti bývalých i současných skokanek z USA, Evropy a Kanady. U soudu chtějí dosáhnout buď zařazení jejich sportu do programu her v roce 2010, nebo vyškrtnutí mužských skoků na lyžích.

"Organizační výbor her ve Vancouveru podléhá politice kanadské vlády, provincie i města. Tím pádem je zavázán k respektování kanadské listiny práv a svobod, která diskriminaci zakazuje," řekl agentuře AP právní zástupce skokanek Ross Clark. "MOV možná může diskriminovat podle libosti, ale organizační výbor, tím že využívá veřejných prostředků, rozhodně ne," dodal.

MOV o osudu ženských skoků rozhodoval před dvěma lety, kdy se rozhodl nezařadit je do programu her. Ke splnění základních kritérií pro zařazení mezi olympijské sporty se musí v nové disciplíně uskutečnit alespoň dva světové šampionáty a skoky žen budou mít premiéru až příští rok v Liberci.

Proti ženským skokům navíc mluví fakt, že se o začlenění nového sportu musí rozhodnout více než čtyři roky před konáním her. Šéf MOV Jacques Rogge navíc před časem uvedl, že je na světě tak málo skokanek, že by soutěž znehodnocovala medaile udílené ve sportech s větší konkurencí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články