Hlavní obsah

Sdruženáři věří po zdařilé přípravě v lepší zítřky

PRAHA

Do sezóny plné změn, ale také velkých očekávání vlétnou o víkendu ve finském Kuusamu čeští sdruženáři. Vrcholem letošní zimy bude únorové mistrovství světa v Liberci, kde chtějí čeští reprezentanti zúročit povedenou letní přípravu a po výsledkově hubených letech vylepšit jméno české severské kombinace.

Foto: Ota Mrákota

Nejlepší český sdruženář minulé zimy Tomáš Slavík (28) při závodu SP v Liberci.

Článek

Reprezentační tým absolvoval vedle letní Grand prix pět soustředění, naposledy se sdruženáři vyskytovali více než dva týdny ve finském Vuokatti a posléze Rovaniemi, kde si střihli testovací závod v rámci tamního mistrovství, v němž byl z našich nejlepší pátý Pavel Churavý. „V posledních letech nepamatuji, že bychom byli takovou dobu na kvalitním zahraničním kempu. Naběhali jsme stanovené kilometry, absolvovali čtyřicet skoků,“ pochvaloval si reprezentační trenér Luděk Šablatura.

K pohodě v reprezentačním výběru přispěly i dvě nové tváře - psycholog Tomáš Nagy a fyzioterapeutka Petra Sobotková. „Myslím, že se nám podařilo i její zásluhou vytvořit kompaktní tým, který je úplně jinde než třeba loni,“ věří Šablatura. Jediným kazem závěrečného soustředění byla viróza, která postupně obešla všechny členy týmu, a nepřipravený skokanský areál v Kuusamu, kde si závodníci chtěli otestovat své schopnosti na velkém můstku.

Na MS do desítky

Sdruženáře čeká první sezóna po zásadních změnách, jimiž jejich sport z rozhodnutí kongresu Mezinárodní lyžařské federace (FIS) prošel. Ve snaze o zvýšení atraktivity a větší přehlednost byly závody výrazně zkráceny: skákat se bude jen na jedno kolo a běžecká část bude mít deset kilometrů místo původních patnácti. “FIS bude navíc od této sezóny pořádat tam, kde je to možné, společně v jednom místě závody v severské kombinaci i ve skoku na lyžích,“ doplňuje šéf úseku severské kombinace Svazu lyžařů Radek Cikl.

Změna soutěžního formátu si vynutila korekce v tréninku sdruženářů. „Zaměřili jsme se více na rychlostní trénink,“ podotkl Šablatura. Jednokolový skok bude znamenat menší rozestupy pro druhou část závodu a diváci se tak mohou těšit na dramatičtější souboje v běhu. Těžko ale odhadovat, zda dojde se zkrácením závodů k výraznému promíchání startovního pole. “Kdo bude chtít být nejlepší, bude muset pořád výborně skákat i běhat,“ má jasno nejzkušenější z českých sdruženářů Churavý.

Stejně jako skokani a běžci, i reprezentanti v severské kombinaci upínají velkou pozornost k únorovému světovému šampionátu v Liberci. Sdruženáři navíc absolvují na Ještědu a ve Vesci generálku v podobě prosincového Světového poháru (13.-14.12.). „Startovat doma znamená obrovskou motivaci, současně ale také značný tlak médií i veřejnosti. Přesto věřím, že v Liberci kluci prodají vše, co natrénovali, a prokáží výkonnostní vzestup,“ doufá Šablatura. Jaké výsledky by tedy reprezentačního trenéra při MS uspokojily? „V jednotlivcích do desátého místa, šestka by byl nadstandard. V týmové soutěži do pátého místa,“ dodal Šablatura.

Reklama