Hlavní obsah

Sdruženář Slavík doufá, že jeho „Bláznivý sokol“ bude létat daleko

PRAHA

V pozici nejlepšího českého sdruženáře minulé sezóny vstoupí o víkendu ve finském Kuusamu do nového ročníku Světového poháru Tomáš Slavík. Loni závodník liberecké Dukly odstartoval sezónu třináctým místem, letos chce výsledek na severu potvrdit. I přes změnu formátu závodů, které nová sezóna přináší.

Foto: archiv

Tomáš Slavík

Článek

Sdruženářům se od nové sezóny závody výrazně zkrátí, skákat se bude jen na jedno kolo a ve druhé části absolvují na běžkách deset kilometrů místo dosavadních patnácti. Podle Slavíka změna formátu prospěla. „Závody jsou přehlednější a atraktivnější,“ říká s tím, že rozhodnutí FIS bylo na místě. „Severská kombinace je jednou z disciplín, která funguje od prvopočátku lyžování. Je ale jasné, že se musíme posunout dopředu a ne trvat na systému, který tu byl před třiceti lety. I když na zevrubné hodnocení bude čas až po sezóně,“ dodává sedmadvacetiletý rodák z Jilemnice.

Očekává se, že upravený systém závodů bude více vyhovovat lepším běžcům, Slavík je nicméně přesvědčený, že k výraznému promíchání favoritů ve startovním poli nedojde. „Při testovacích závodech ve Finsku se ukázalo, že přední závodníci budou pořád vpředu,“ komentoval po mistrovství Finska, při němž se ale v Rovaniemi sešla kvalitní mezinárodní konkurence a na startu nechyběla ani česká šestice.

Do letošní sezóny již nezasáhne nejúspěšnější sdruženář v historii Světového poháru Hannu Manninen, který na jaře ukončil kariéru, a Slavík po finské legendě převzal roli jedničky u výrobce lyží Germina. „Manninen skončil a nikdo jiný u této značky nezůstal. Jsem jako kůl v plotě, ale věřím, že to bude pevný plot. Jsem teď pro firmu jednička, udělají pro mě všechno,“ líčil se smíchem a odhalil, že lyže pro letošní sezónu ponesou jméno Crazy Falcon, tedy Bláznivý sokol. „Nevadilo by mi, kdyby létal bláznivě daleko,“ doplnil loni šestadvacátý muž Světového poháru.

První možnost otestovat naostro nejen nové lyže bude mít Slavík v sobotu, kdy závodníky čeká velký můstek v Kuusamu a následně desetikilometrová trať. „Doufám, že do sezóny dobře vstoupím. V Kuusamu se mi dařilo, snad to potvrdím i letos a podívám se do patnáctky,“ plánuje český reprezentant. A přiznává, že nosí v hlavě tajný cíl pro únorové mistrovství světa v Liberci. „Samozřejmě, že každý chce být co nejvýš. Trenér hovoří o desítce. Pokud bude sezóně dobře rozjetá, tak bych se toho nebál,“ říká Slavík odhodlaně.

Reklama