Hlavní obsah

Janda s Bajcem cítí šanci oživit zašlou slávu

PRAHA

Letní náznak probuzení zašlé slávy může Jakub Janda zkusit dotáhnout i v bílých kulisách. Už zase má po boku charismatického kouče Slovince Vasju Bajce. Od počátku nového ročníku SP skokanů na lyžích je v jeho péči, v sobotu ho čeká první závod v Kuusamu (14.45 h, vysílá Eurosport).

Foto: Martin Sidorjak

Jakub Janda

Článek

„I když je to na sněhu něco jiného, dá se říct, že jsem navázal na výkonnost a pocity ze skákání na konci léta,“ říká Janda.

Jen zdravotní problém, asi krátkodobého rázu, Jandu brzdí před prvním závodem zimy s mistrovstvím světa v Liberci. Přemohla ho slabost organismu. „Neměl jsem ucpaný nos, nebolel mě krk, ale byl jsem dva dny bez energie,“ řekl ČTK Janda.

Ze soustředění v Lillehammeru se vrátil dřív a navštívil lékaře. Když už byl na cestě do Finska, dostal zprávu, že má v krvi virus. „Zastavil jsem se v lékárně a nakoupil, co mi řekli. Už je to lepší,“ líčí. Ze včerejší kvalifikace do sobotní bitvy postoupil stejně jako Roman Koudelka.

Společně vyrazili na obávaný větrný můstek, ač vedení úseku plánovalo start až o týden později v Norsku. Tam se ke dvojici přidají Cikl a Vaculík. Jakou Janda cítí formu? „Není to stoprocentní, ale špatné to také není,“ říká. V Kuusamu je s ním i Bajc, pod jehož vedením se v roce 2006 stal celkovým vítězem SP. V letní přípravě, po níž se vrátil mezi elitu 5. místem při Grand prix v říjnu v Liberci. Jandovi jeho metody sedí. „Trénink byl místy docela drsný,“ líčí skokan, který se těžko sžíval s novátorstvím Rakušana Schallerta.

Bajce neplatí svaz, měl by dostávat prémie za Jandovy výsledky. Třicetiletý skokan patří do marketingového týmu Kateřiny Neumannové. Ten mu zajistil finanční podporu. A podílel se na dojednání staronového způsobu přípravy s Bajcem. „Jsme spolu v kontaktu denně, je i tady v KuČeský usamu,“ dodává Janda.

Reklama