Hlavní obsah

Skikrosař Kraus se učil ovládat nové lyže i své tělo

PRAHA

Velká premiéra se pomalu, ale jistě blíží. Trojnásobný vítěz Světového poháru ve skikrosu Tomáš Kraus už začíná obracet pozornost k olympijskému Vancouveru, kde si jeho disciplína odbude za patnáct měsíců premiéru pod pěti kruhy. Český suverén nejmladší lyžařské disciplíny vtrhne do nové sezóny na nových lyžích a s rozšířeným týmem, s nímž chce udržet své výsadní postavení mezi skikrosaři.

Foto: Sport.cz

Skikrosař Tomáš Kraus

Článek

Kraus si na nové lyže musel zvykat, první pocity byly spíš nepříjemné. „Lyže má novou konstrukci a první dva dny jsem se necítil dobře. Teď už je to ale v pohodě, jen by to chtělo tak dva testy na různých typech sněhu,“ líčil český lyžař při úterní tiskové konferenci v Praze.

V čem se jeho nová zbraň liší od předchozího modelu? „Není tak tolerantní k chybám. Je velmi těžké ji utrhnout z hran, aby si člověk pohlídal místo nebo mohl zaimprovizovat, což já mám docela rád. Po těch dvou dnech ta nevyhovující vlastnost ale zmizela a mohu říct, že je to příjemná a rychlá lyže. Doufám, že to bude vidět i při závodech,“ doplnil dvojnásobný mistr světa.

Cirkus Světového poháru a dalších závodů s Krausem absolvuje vedle trenéra Vladimíra Augusty rozšířený tým. „Přibrali jsme dalšího člověka k trati a také s námi bude jezdit fyzioterapeut Tomáš Lučan,“ prozradil Kraus, který si hodně slibuje právě od úzké spolupráce s fyzioterapeutem. „Jeden pohyb se dá udělat deseti způsoby. Záleží na tom, jak člověk ovládá své svaly a že je může ovládat izolovaně. Při lyžování je třeba ovládat spodní polovinu těla a horní část fixovat. To jedna z nejproblematičtějších věcí, které lyžaři řeší. Pomocí různých cviků se mohu posunout dál,“ věří děčínský rodák.

Tajné recepty schovává na finále

S pomocí svých parťáků, chce Kraus udržet náskok, díky němuž se stal v uplynulých letech takřka nedostižným.“V poměru na závodníky mám docela hodně lidí, i když v poměru na prostředky nemůžeme zahraničí konkurovat. Český národ je ale proslulý svou schopností improvizace, z mála dokážeme vytěžit hodně. Kluci dokáží nahradit i početnější týmy, jako má např. Kanada, Francie nebo Švýcarsko,“ je přesvědčen.

A nebojí se, že by špióni od konkurence něco z jeho know-how odkoukali. „Ve skikrosu se tak mění tratě a podmínky, že lze vymyslet spoustu věcí, na které nikdo nepřijde. A když vymyslí, tak je nedovede provést. Silná stránka je v tom hledat individuální maličkosti. Lidé z týmu musejí vědět hodně o lyžování, aby rozpoznali drobnosti, které soupeři dělají jinak. Třeba nestandardní najetí oblouku, skočení tří boulí místo dvou nebo žádný skok. To jsou informace, z nichž se dá hodně těžit. Já si proto věci, na které přijdu před závodem, nechávám raději až na finále,“ vysvětlil Kraus.

Za jižním sněhem před olympiádou 

Přípravu na novou sezónu si český lyžař zpestřil svým oblíbeným windsurfingem i golfem, na bláznivé kousky, jako bylo loni sjetí Lomnického štítu v létě, si nechal zajít chuť. „Na Lomnický štít už pojedu jedině jako turista. Zážitek to byl pěkný, ale jednou to stačilo. Letos jsem byl skoro čtyři týdny na Sardinii ve velkých vlnách. Nechci to srovnávat, ale chvílemi jsem měl pocit, že přišla moje poslední minuta,“ přiblížil zážitky se Středomoří.

Léto Kraus tradičně věnoval fyzické přípravě, za prvním sněhem vyrazil zkraje podzimu. Letos s jasnou představou najít vždy co nejlepší podmínky. „Začali jsme v Saas Fee, pak přišel na řadu Kaunertal, Pitztal, Passo Stelvio, Molltal... Každý týden jinde, to je podle mě cesta, jak trénink maximálně zefektivnit,“ líčil spokojeně. Dokonce uvažoval i o cestě za sněhem na jižní polokouli jako někteří alpští lyžaři. „Uvažoval jsem o tom, ale nejspíš to nechám až na přípravu na olympiádu,“ připomněl svůj jasný cíl.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články