Hlavní obsah

Opilci dělají vrásky na čele organizátorům lyžařského šampionátu

LIBEREC

Opilci, kteří se budou po sportovištích a Liberci v době konání mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 v Liberci pohybovat, nedají spát organizačnímu výboru. Důvodem je skutečnost, že v Libereckém kraji nefunguje klasická záchytná stanice a o opilce se starají nemocnice, kterým na tento druh péče přispívá Liberecký kraj.

Foto: NOVINKY/Ondřej Krynek

DEFAULT TITLE

Článek

„Dá se předpokládat, že slavících fanoušků bude v ulicích mnoho. Kolik, se ale nedá odhadnout. Každý šampionát je jiný. Ten poslední v Japonsku byl zcela odlišný, neboť tamní fanoušci jsou velmi ukáznění. V Čechách se ale dá předpokládat, že sem dorazí fanoušci z celé Evropy a ti si budou chtít dát české pivo. Ne každý jich ale snese víc,“ podotkl mluvčí organizačního výboru MS Zdeněk Soudný.

A tak, ač to není přímo v jejich kompetenci, řeší členové zdravotní sekce organizačního výboru i nerudovskou otázku: Kam s ním?. „Nejbližší záchytná stanice je v Mladé Boleslavi, a transport může být komplikovaný,“ nastínila manažerka zdravotní sekce Lenka Halamová.

Na příval nejenom opilých fanoušků ale i těch zraněných se připravuje také Krajská nemocnice v Liberci (KNL). „Situaci nám zřejmě zkomplikuje také jazykový handicap, protože určitě řada fanoušků bude ze severských zemí a můžeme proto narazit na jazykovou bariéru. To se projeví i v tom, že nebude snadné rozlišit, zda je pouze opilý anebo má ještě případně další komplikace, takže pacienty budeme muset nechávat v nemocnice na pozorování,“ řekl Právu v rozhovoru ředitel KNL a předseda představenstva Luděk Nečesaný.

Otázka záchytné stanice obecně v Libereckém kraji je pak podle jeho slov na zvážení. „Jedna záchytná stanice zřízená centrálně pro celý kraj by ale podle mého názoru nebyla efektivní,“ naznačil ředitel. Pacienti, které nemocnice v opilosti přijímají, totiž brzdí provoz a zaměstnávají personál. Lékaři u nich musí zjistit, zda kromě viditelných poranění nemají i nějaká skrytá, či zda jsou pouze opilí. I opilce ale musí personál hlídat, aby se u nich nevyskytly zdravotní komplikace. Mnozí opilci jsou pak agresivní a ničí i vybavení běžných oddělení.

Neakutní operace odloží 

Krajská nemocnice v Liberci se tak už na příliv pacientů v souvislosti se šampionátem připravuje. Kromě opilců se dá předpokládat, že se na ni obrátí i fanoušci, kteří akutně onemocní anebo se zraní. Organizační výbor si proto zpracoval materiál o nejčastějších poraněních a počtech pacientů při předešlých šampionátech. Nejenom liberecká ale i ostatní nemocnice v regionu proto počítají s tím, že posílí ambulance a traumatologická či chirurgická oddělení. Nemocnice zároveň počítá s tím, že po dobu mistrovství odloží operace, které mohou počkat na pozdější dobu.

Lékaři a sestry liberecké nemocnice se budou přímo podílet na zajištění zdravotní péče v areálech. Podle Halamové jde asi o pět desítek osob od lékařů přes záchranáře anebo specializované zdravotní sestry. Ti pak budou tvořit speciální zdravotní hlídky ve sportovních areálech posílené ještě o horské záchranáře a členy Českého červeného kříže.

Reklama

Související témata: