Hlavní obsah

Pražská lyže bude, ke sněhu pomůže dusík

PRAHA

Navzdory trvajícímu teplu si lyžaři v metropoli na konci roku přece jen zazávodí. Sníh bude - pomůže moderní technika!

Článek

E.ON Pražská lyže se uskuteční 29. prosince na holešovickém Výstavišti jako třetí etapa běžecké Tour de Ski, která po Vánocích startuje v německém Oberhofu a po sprintu v české metropoli by měla pokračovat v Novém Městě na Moravě.

„Pražský závod stoprocentně bude,“ hlásil v neděli v podvečer šéf organizátorů Luděk Sáska.

Ani nezdar při experimentování s chlazením vody nezbytné pro výrobu sněhu z děl, pořadatele sprinterského klání neodradil. „Příslušný prostor se nepodařilo dostat na patřičnou teplotu, zařízení na to nebyla dostatečně výkonná, sníh tam nešlo vyrábět, operativně jsme proto rozhodli jinak a využili jsme nabídku od nizozemské firmy Polar Europe,“ líčil Sáska.

Pomůže tedy chlazení tekutým dusíkem. „Ten má pod minus sto sedmdesát stupňů, s jeho pomocí lze dělat sníh i v plusových teplotách,“ připomněl Sáska výhodu zařízení proti klasické výrobě technického sněhu.

Nebude to první případ využití dusíku při výrobě sněhu v Česku. Stalo se tak už při loučení Kateřiny Neumannové s kariérou na píseckém mostě zjara 2007. „Bylo hodně nad nulou, ale šlo to,“ podotkl Sáska.

Počasí by mělo pomoci

Pořadatelé, kteří hovořili od počátku akce o rozpočtu přesahujícím deset miliónů korun, bude akce stát více, než čekali. „Ale ne o moc. Zprvu jsme mysleli, že to je pro nás nedostupné, ale přece jen se ceny poněkud posunuly proti dřívějšku. A bude to ekologičtější, na rozdíl od loňska vyloučíme navážení sněhu, bude se vyrábět přímo na Výstavišti,“ pokračoval první muž organizačního štábu, který klání pro letošek přestěhoval z loňského dějiště u Hradu.

„Čtrnáct dní neřešíme nic jiného než sníh,“ oddech si včera, že je zachráněna akce, jež má v metropoli větší reklamní dopad, než kdyby se na poslední chvíli stěhovala jinam.

Na výrobu s pomocí dusíku možná nakonec ani nedojde, pokud se zcela naplní předpověď meteorologů. „No nejspíš to bude tak, že to bude kombinovaná výroba,“ nevěřil Sáska, že by se zhruba 2000 kubíků povedlo vyrobit jen za pomoci přírody. Organizátoři potřebují nastříkat okruh dlouhý něco málo přes 600 metrů. „Nizozemci každopádně přijedou a za tři dny jsou schopni vyrobit vše,“ dodal Sáska.

Den po závodě ho může využít k volnému měření sil o horská kola i veřejnost.

Reklama