Hlavní obsah

VIDEO: Okruh pro Pražskou lyži se plní sněhem

PRAHA

Pokles teplot umožnil organizátorům pražského dílu Tour de Ski spustit v noci ze čtvrtka na pátek přímo na holešovickém Výstavišti sněžná děla a začít připravovat trať pro pondělní sprint. Podle ředitele Pražské lyže Luďka Sásky zatím pokrylo budoucí okruh zhruba 300 kubíků umělého sněhu, tedy asi šestina potřebného množství.

Článek

„Díky tomu, že předpověď počasí částečně vychází, mohli jsme spustit klasickou výrobu umělého sněhu. Zhruba od jedné hodiny ranní běží na výstavišti dvě děla,“ uvedl pro Sport.cz Sáska. Mráz nicméně není natolik silný, aby mohli pořadatelé zapnout děla na plný výkon. „Teploty jsou hraniční, kolem -2 až -3 stupňů. Systém neběží zcela naplno, předpokládáme ale, že během noci na výkonu přidáme,“ dodal Sáska.

Pražský sprint se poběží okolo Průmyslového paláce na okruhu v délce zhruba 650 metrů. Na jeho vytvoření pořadatelé potřebují množství sněhu v rozmezí 1500 - 2000 metrů krychlových. „Za dnešek jsme vyrobili odhadem 300 kubíků,“ podotkl šéf závodu.

Ke slovu tak přijde i výroba technického sněhu s pomocí kapalného dusíku. „Technika bude přivezena na Výstaviště dnes večer a okamžitě se začne s výrobou. Zítra ráno upřesníme zadání, kolik sněhu necháme touto metodou vyrobit, další korekce pak přijdou během víkendu,“ doplnil Sáska.

Narozdíl od loňského roku, kdy se pražský sprint jel na Hradčanském náměstí, tak organizátoři nebudou dopravovat sníh do hlavního města z hor. „Snažíme se o co nejmenší ekologickou zátěž a sníh vyrobíme přímo na trati. Přírodní sníh navíc nemá takové vlastnosti jako umělý, mnohem rychleji roztává,“ vysvětlil Sáska.

Reklama