Hlavní obsah

Bauera brzdily dýchací potíže, ale nevzdává to

VAL DI FIEMME

Až na nelichotivém 26. místě dokončil český lyžař Lukáš Bauer běh na 20 kilometrů klasicky v italském Val di Fiemme. V předposledním závodě seriálu Tour de Ski doběhl se ztrátou 1:16 minuty na vítěze a klesl v Tour z patnáctého místa na devatenáctou příčku. Na vedoucího Švýcara Daria Colognu má Bauer jako obhájce prvenství v Tour manko už 3:26,4 minuty.

Článek

Bauer přitom začal přesně tak, jak slíbil. Zpočátku se pohyboval kolem desátého místa s ostatními a na pátém kilometru celý peloton vedl. Útočil i na bonusové sekundy, na druhé prémii po 6,6 kilometru si dojel na druhém místě pro deset sekund k dobru v celkovém hodnocení. "Zkusil jsem to nasadit a utrhnout se, ale nevyšlo to," řekl po závodu novinářům Bauer.

I nadále byl aktivní, pohyboval se stále mezi prvními, ale na prémiích už žádné sekundy v konkurenci lepších sprinterů nezískal. "Měl jsem pocit, že to jede dobře, ale s Gaillardem jsme nedokázali víc spolupracovat a pak nás dojeli. Ale na kdyby se nehraje," uvedl.

Na třináctém kilometru se do čela závodu postupně dostali všichni favorité, ale pět kilometrů před cílem se utrhli od ostatních Cologna a Nor Martin Johnsrud Sundby. Jejich pokus o únik ale nevyšel. Bauer ztrácel přes deset sekund a propadl se do druhé desítky. Zatímco ostatní zrychlovali, český běžec tempu nestačil a tři kilometry před cílem byl až ve třetí desítce. "V předposledním kole jsem začal mít obrovské problémy," stěžoval si český lyžař na dýchací potíže.

Na trati byla zima a vysoká vlhkost, Bauerovi zřejmě nepřidaly ani průdušky, s nimiž před Tour laboroval. "Ale spíš to asi bylo astma. Nejspíš to vyprovokovala ta zima, jinak jsem ale nemrzl," přemítal. Přesto se nevzdává, i když do pětky ani do desítky se sotva dostane. "Ale nahoru chci vyjet," řekl rozhodně před nedělním stoupáním do sjezdovky Alpe Cermis.

Reklama

Související témata: