Hlavní obsah

Sdruženář Churavý skončil v Schonachu osmý, vyhrál Koivuranta

Sdruženář Pavel Churavý skončil v nedělním závodu Světového poháru v Schonachu osmý. Podruhé za sebou zvítězil Fin Anssi Koivuranta, sedm sekund za lídrem průběžného pořadí SP finišovali na dalších místech Američan Bill Demong a Němec Björn Kircheisen.

Článek

Churavý byl po skoku společně s třemi dalšími soupeři desátý, do desetikilometrového běhu odstartoval se ztrátou rovné minuty na vedoucího Koivurantu. Ten první místo udržel, český reprezentant se mu ale dokázal přiblížit až na 20 sekund.

V této sezoně se jednatřicetiletý Churavý prosadil do nejlepší desítky v závodu SP už potřetí, v průběžném pořadí seriálu je devátý. "Při skoku jsem se malinko později odrazil, to mě mrzí. Ale jsem šťastný, spokojený, osmé místo je parádní," řekl Churavý na iDnes.cz.

V běhu se dostal do skupiny, v níž se bojovalo o třetí až jedenáctou pozici. "Snažil jsem se v té skupině udržet, ale bylo to pro mě těžké. Připadal jsem si jako na gumě. Občas mi malinko poodjeli, pak jsem je zase dohnal. Až v předposledním kole jsme se neudrželi těch nejlepších," dodal.

Trenér Luděk Šablatura byl s výkonem Churavého stoprocentně spokojen. "Prodává bezezbytku to, co v něm momentálně je. Pohybuje se téměř stabilně v desítce, a to je výborné," uvedl reprezentační kouč.

Jeho další svěřenci se na bodované příčky nedostali. Aleš Vodseďálek neudržel osmadvacáté místo po skoku a doběhl na 34. pozici, Martin Skopek byl dvaačtyřicátý. Tomáš Slavík na start běžecké části závodu nenastoupil.

Vítězný Koivuranta označil závod v Schonachu za nejtěžší v sezoně. "Poslední kolo bylo strašně těžké, v cíli jsem byl skoro mrtvý. Ale o Světovém poháru začnu přemýšlet až na konci sezony, teď chci medaili z Liberce," připomněl finský sdruženář blížící se světový šampionát na severu Čech.

Závod SP v severské kombinaci v Schonachu:
1. Koivuranta (Fin.) 22:15,4, 2. Demong (USA) -6,7, 3. Kircheisen (Něm.) -7,1, 4. Stecher (Rak.) -7,2, 5. Edelmann (Něm.) -8,2, 6. Gruber (Rak.) -14,0, 7. Schmid (Nor.) -16,9, 8. Churavý (ČR) -20,0, 9. Pittin (It.) -23,8, 10. Klapfer (Rak.) -42,1, ...34. Vodseďálek -2:05,6, 42. Skopek -2:26,9, Slavík (všichni ČR) po skoku odstoupil.
Průběžné pořadí SP (po 9 z 22 závodů):
1. Koivuranta 643, 2. Demong 447, 3. Moan (Nor.) 420, 4. Kircheisen 409, 5. Lamy Chappuis (Fr.) 353, 6. Edelmann 266, ...9. Churavý 214, 23. Dvořák (ČR) 100, 31. Slavík 58.

Reklama