Hlavní obsah

Skikrosař Kraus: Soupeři si užívali, že skončili přede mnou

Vloni svým soupeřům skikrosař Tomáš Kraus sebral myšlenky na úspěch ve Světovém poháru hned v jeho úvodu, kdy vyhrál první tři závody. Letos jim dal naději, při startu SP v rakouském St. Johannu dojel po chybě v semifinále pátý. „Říkal jsem si, že to pro ně musí být bezva, já už to zažil tolikrát,“ řekl s úsměvem na tváři Kraus.

Článek

Mohly za to vaše nové lyže, o nichž tvrdíte, že žádnou chybu neodpouštějí?

Ne, tohle byla chyba, která se mi moc nestává, snad jsem si ji tam odbyl. Lyže byly na ty podmínky, které v Rakousku panovaly, výborné. Zledovatělá trať tomuto typu svědčí.

V tréninku i v cíli závodu jste měl pád. Nemáte žádné následky?

Ruka mi přijde dobrá, koleno bolí, záda jsou omlácená, ale za ty dva dny se to zlepšilo. Teď ve Francii by mě to nemělo omezovat.

Je vám 34 let, dostáváte se ze zranění pomaleji než třeba v pětadvaceti?

Nezdá se mi.

V sobotu se jede v Les Contamines a hned ve středu ve Flaine. Sedí vám ty tratě?

V Les Contamines jsem vyhrál dvakrát, tam je krásná trať. Mně to ale svědčilo taky v Rakousku, i když se teď jelo jinde. Bude tam však 80 borců, kteří jsou nažhavení a brousí si na mě zuby. A to je pro mě motivace je zase porazit.

Jak soupeři v Rakousku reagovali? Muselo to pro ně být dost nezvyklé skončit před vámi…

Říkal jsem si, že to pro ně musí být bezva, já už to zažil tolikrát (úsměv). Vyhrál kluk, který je výborný lyžař i člověk (pozn. red.: Švýcar Michael Schmid), dojel už hodněkrát druhý a třetí, teď bylo vidět, jak si to užívá, a já mu to celkem přál.

Objevily se ve Světovém poháru rok před zimní olympiádou nějaké převratné novinky?

Z jednoho podniku těžko usuzovat, ale líbilo se mi, že to byl večerní závod, což by mohla být budoucnost skikrosu. Dojezd byl ve vesnici, kde stála spousta lidí, přenos běžel v televizi…

Neorientuje se hůř pod umělým světlem?

Je to maličko jiné na orientaci, ale neřekl bych nebezpečnější. Dokonce při horším počasí, jako když padá sníh nebo mlha, je ta viditelnost lepší. Já mám večerní závody rád.

Někteří skikrosaři teď oblékají sjezdařské kombinézy. Je i to nový trend?

Rakušané a Francouzi přišli s takovými obleky podobnými kombinézám. Ale nevím, jestli to úplně odpovídá pravidlům, po dle nichž musí mít při sepnutí oblečení ještě tři centimetry přesah. Oni ty kombinézy jen nařasili na místech, kde se to měří. Ještě se to bude řešit.

Zdá se, že žádná nová jména ani země se v kolotoči Světového poháru neobjevily.

Nová země se objevila: Jamajka! Jeden Američan (pozn. red.: Errol Kerr) tam má asi předky, ale nevím, z jakých důvodů tam přešel. Startoval i Beni Hofer, který je v nároďáku švýcarských sjezdařů, každý rok se objeví dva tři lidé, kteří to zkoušejí a buď vydrží, nebo ne.

Liší se už výrazně skikrosové lyže od sjezdových?

Každý se snaží něco vymyslet, různě se experimentuje, takže nejsou stejné. Mění se vykrojení, délka i tvrdost, ale zásadní rozdíly nejsou.

Váš bývalý krajan Hayer si v St. Johannu stěžoval, jak ho nebezpečně atakoval před skokem Němec Wölfl. Chovají se k sobě skikrosaři na trati hůře než v minulosti?

Nemyslím, že by se to horšilo, jen některé trati k tomu přispívají. A právě tahle byla jednou z nich.

Reklama