Hlavní obsah

Zásobárna sněhu pro MS je v Albrechticích už plná

Pořadatelé mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci už mají díky příznivému mrazivému počasí zaplněnou plochu v Albrechticích v Jizerských horách, kde dělali sníh do zásoby. Na fotbalovém hřišti u řeky Kamenice ho leží 16 000 metrů krychlových. V sobotu to řekl manažer běžeckého areálu pro MS v Liberci - Vesci Robert Heczko.

Článek

V Albrechticích pracovala dvě sněhová děla. Technický sníh by se odtamtud do Vesce navozil nákladními auty, pokud by v Liberci nastala velká obleva. V Albrechticích jsou většinou o několik stupňů nižší teploty než v Liberci. "Kdybychom sníh nepotřebovali, poskytli bychom ho pravděpodobně na sjezdovky, nebo by prostě roztál," dodal Heczko.

Výroba jednoho krychlového metru sněhu vyjde na 15 až 20 korun. Vytvoření hromady 16.000 kubíků v Albrechticích tedy pořadatele stálo 240.000 až 320.000 korun.

Pořadatelé mistrovství světa dělají umělý sníh rovněž v Bedřichově. Zatím tam nastříkali okolo 1000 metrů krychlových a místo zůstává pro dalších 4000 metrů krychlových. Ve Vesci vyrobila děla a tyče tolik sněhu, že by na dvou okruzích o celkové délce 7,5 kilometru stačil na vrstvu vysokou přes 70 centimetrů. "Ve Vesci zasněžujeme i nadále. Oteplení nás nezastavilo, díky inverzi byl v areálu i dnes stále dostatečný mráz,," podotkl Heczko. Maximální teplota vzduchu pro výrobu technického sněhu se pohybuje okolo minus 2,5 stupně.

Mistrovství světa se v Liberci uskuteční od 18. února do 1. března.

Reklama

Související témata: