Hlavní obsah

Jizerskou padesátku vyhrál Cattaneo, Řezáč byl třetí

BEDŘICHOV

Vítězem Jizerské padesátky se v neděli v Bedřichově stal Marco Cattaneo z Itálie, který 50 km klasickou technikou zvládl v času 2:12:37,6 hodiny a připsal si po triumfu v roce 2006 druhé vítězství v tomto závodu. Ital vyhrál po La Sgambedě také druhý díl FIS Marathon Cupu v dálkovém lyžování a celkově jasně vede.

Článek

Druhé místo v 42. ročníku závodu obsadil v závěrečném finiši Švéd Jerry Ahrlin před českým běžcem Stanislavem Řezáčem, který na vítěze ztratil 1,9 sekundy. Čtvrtý dojel překvapivě Petr Novák, který se udržel s vedoucí trojicí až do cíle, tam ale už nestačil a ztratil na vítěze 5,3 sekundy. Závod žen vyhrála Jenny Hanssonová ze Švédska, česká lyžařka Zuzana Kocumová proběhla cílem jako třetí.

Závod skvěle rozjel Řezáč a společně s Novákem roztrhali startovní pole. Jeho tempu stačilo pět dalších závodníků, mezi nimiž byli Norové Anders Myrland a Andre Haugsbo, Ahrlin a Cattaneo. Tato sestava si udělala od začátku náskok, který v polovině závodu narostl na více než minutu a půl. Favorizovaní bratři Auklandové z Norska nestačili a měli v té době manko čtyři minuty.

Cattaneo: Musím být velmi spokojen

Zhruba deset kilometrů před cílem se utrhli oba Češi společně s Ahrlinem a Cattaneem a vytvořili si rozhodující náskok. Na tři cenné kovy byli v tu chvíli čtyři adepti, kteří dojeli do Bedřichova společně. Rozhodovalo se v závěrečných stovkách metrů a na okruhu kousek před cílem, kde měl nejvíce sil právě Cattaneo.

"Vyhrál jsem tady podruhé, letos se mi výjimečně daří, takže musím být velmi spokojen," prohlásil v cíli Cattaneo. Pochvaloval si dobře namazané lyže a příjemné slunečné počasí, které v Bedřichově panovalo. "Byl to náročný závod, ale ve skupince jsme dobře spolupracovali a ve sprintu jsem měl nejvíc sil," popisoval.

Řezáč nastoupil do svého prvního letošního závodu, který byl vydařeným testem na jeho vrchol sezony - Vasův běh 1. března. "Ještě chybí trénink, což se projevilo na konci, kdy už jsem v soupaži nestačil. Ale dobrý začátek na to, že jsem v říjnu měl zápal plic a začal trénovat až v listopadu," prohlásil Řezáč.

Novák byl svým umístěním překvapen

Novák byl sám překvapen, že se dostal v životním závodu mezi elitu dálkových běžců. "Myslel jsem si, kdyby všechno vyšlo, že bych se mohl udržet do patnáctky, ale tohle jsem nečekal," přiznal Novák, loni osmnáctý muž závodu. "Na konci ve sjezdech a na rovině jsem už nestačil, visel jsem na konci a dělal, abych vydržel až do cíle, ale už to nešlo," uvedl.

Kocumová měla prý skvěle namazáno. "Takže se mi jelo moc dobře. Celou dobu jsem se držela vpředu a před cílem jsem věděla, že skončím druhá nebo třetí. Trať byla dobře připravená a třetí místo v této elitní skupině závodnic je naprosto skvělé. Jsem moc spokojená," řekla Kocumová.

Na start Jizerské padesátky, závodu prestižního seriálu dálkových běhů Worldloppet a FIS Marathon Cupu, se postavilo 3302 závodníků z 28 zemí. Mezi nimi byl i sedmatřicetiletý Nor Thomas Alsgaard, pětinásobný olympijský vítěz a šestinásobný mistr světa. Naopak kvůli nachlazení nepřijel další slavný norský běžec na lyžích Björn Dählie, osminásobný olympijský vítěz.

Reklama