Hlavní obsah

Hluk ze sněhových děl ve Vesci překročil limit, lidé si stěžují

Někteří obyvatelé z domů u běžeckého areálu ve Vesci si stěžují na příliš velký hluk ze sněhových děl, rozestavěných kolem tratí pro mistrovství světa v klasickém lyžování. Odborníci zjistili, že povolená hranice byla v noci překročena o jeden decibel. Nadměrný hluk naměřili 27. prosince dva metry od domu, který stojí nejblíže k zasněžovacímu systému.

Článek

V pondělí to řekla mluvčí krajské hygienické stanice Zuzana Balašová.

Hluk nesmí v noci venku překročit hranici 40 decibelů. "V místnostech je povolený noční limit 30 decibelů a na základě našich dlouhodobých zkušeností předpokládáme, že ve Vesci nedošlo k jeho překročení. Běžná okna tlumí zvuk zvenčí o 15 až 25 decibelů," dodala Balašová.

Hygienici zasněžování ve Vesci nezakázali. Překročení povolené hranice ve venkovním prostoru o jeden decibel podle nich neohrožuje lidské zdraví.

Občanské sdružení Náš Vesec však požaduje, aby pořadatelé MS okamžitě zastavili zasněžování tratí. "Chceme, aby hygienici přeměřili hluk za naší účasti a přijala se opatření proti překračování limitů," uvedl předseda sdružení Jaromír Baxa.

Tichá a hlučná děla

Podle mluvčího mistrovství světa Zdeňka Soudného fungují ve Vesci takzvaná tichá a hlučná děla. "S občanským sdružením jsme v kontaktu a tichá děla rozmisťujeme směrem k obytné zóně, hlučná děla dáváme na odlehlá místa," uvedl.

Požadavek občanského sdružení, aby se zasněžovalo jenom ve dne, není pro pořadatele MS přijatelný. "Musíme vyrobit co nejvíce technického sněhu, na přelomu ledna a února by mohla přijít obleva. Kdyby nám ve Vesci sníh chyběl, dováželi bychom ho těžkými nákladními auty z Albrechtic nebo z Bedřichova, což by bylo pro obyvatele v okolí běžeckého areálu ještě horší," vysvětlil Soudný.

Balašová prohlásila, že hygienici počítají ve Vesci s dalšími kontrolami. "Na hluk jsme dostali osm stížností. S pořadateli mistrovství světa jednáme o technických a organizačních opatřeních na jeho omezení. Areál by měli zasněžovat především ve dne," konstatovala Balašová.

Mistrovství světa se koná od 18. února do 1. března. Sněhová děla a tyče nastříkala ve Vesci okolo 70 000 krychlových metrů technického sněhu. V areálu ho leží tolik, že by stačil na pokrytí okruhů vrstvou vysokou přibližně tři čtvrtě metru. Zasněžovací systém pracuje od 25. prosince téměř nepřetržitě.

Reklama