Hlavní obsah

Snowboardista Černík jde do boje o olympiádu ve Vancouveru

PRAHA

Ještě jednou chce zažít elektrizující atmosféru olympijských her. Český snowboardista Martin Černík bude příští týden na mistrovství světa v korejském Gangwonu bojovat o účast ve Vancouveru, kam jej podle stávajících nominačních kritérii Českého olympijského výboru posune umístění do 16. místa.

Foto: Sport.cz

Český snowboardista Martin Černík

Článek

Černík se pod pěti kruhy představil poprvé v roce 2006 v Turíně, dva předchozí pokusy o olympijskou nominaci zhatily pošramocené vztahy mezi snowboardisty a svazem lyžařů. I proto si chce nejúspěšnější český snowboardista svou olympijskou kariéru protáhnout. „Olympiáda je hlavní důvod, proč na šampionát jedu,“ potvrdil dvaatřicetiletý jezdec telefonicky Právu během úterní tiskové konference, na níž vedení českého snowboardingu prezentovalo domácí seriál O2 Snowboard Tour.

K telefonu usedl v Japonsku, kde závodil, duchem už se ale blížil do Koreje.

"Očekávám skvělé závody. Bude tam celá světová špička, protože se pojede nejen o medaile, ale i o místa na olympiádě ve Vancouveru. Jsem na to zvědavý, v Japonsku napadl metr čerstvého sněhu, uvidíme, jaké budou podmínky,“ líčil z Dálného Východu. Zvědavý je ale i na zemi samotnou. „Ještě jsem tam nikdy nebyl, akorát na letišti, když jsme tam přestupoval cestou do Austrálie,“ vysvětlil.

Na šampionát Černík jede spokojený, úvod sezóny považuje za povedený. „Není to špatné. Na začátku jsem byl na Novém Zélandu v U-rampě kousek od finále, pak se mi povedly i některé závody Big Air, kdy zase chyběly k finále jen desetinky,“ podotkl. V Gangwonu, kde současně povede jako trenér další závodníky freestylu Šárku Pančochovou a Jana Nečase, absolvuje jak závod v rampě, tak Big Air, který považuje za snadnější. „Určitě, protože je to jen jeden skok. U-rampa je mnohem náročnější a třeba u nás ji není kde trénovat a i jinde v Evropě je s tím problém,“ doplnil.

Snowjam organizuje i z Japonska 

Vedle přípravy na mistrovství si ani v Japonsku neodpočinul od organizace akce Snowjam, která bude již tradičním vyvrcholením sezóny. „Jsem pořád přes internet v kontaktu s lidmi, kteří ho chystají přímo v Čechách, letos to vypadá fakt dobře. Největší změna je, že se pojede ve Špindlu, měla by tam být U-rampa, rail i velký skok, takže pro diváky atraktivní trať a dorazí i hodně kvalitní jezdci,“ přidal pozvánku na třetí březnový víkend.

Snowjam uzavře letošní ročník O2 Snowboard Tour, kterou odstartoval na začátku ledna Evropský pohár v Mariánských lázních. Celkem se v rámci Tour odjede osmadvacet závodů ve čtyřech sériích napříč disciplínami. Vedle Evropského poháru to budou závody série FIS, O2 Rookie Cup a O2 4x4. Snowjam, zařazený jako tříhvězdičkový podnik do mezinárodní série Ticket To Ride, je společně s East Rookie Festem volně zařazeným podnikem.

Reklama