Hlavní obsah

Trofeje pro Liberec inspiroval český kubismus

LIBEREC

Jako z ledu vypadají trofeje mistrů, které pro vítěze světového šampionátu v klasickém lyžování vyrobili skláři z jablonecké Preciosy. Jsou z křišťálového skla a mají připomínat tradici českého umění a zručnost českých sklářů. Preciosa jich vyrobila 204 kusů a jednu speciální, na níž budou podpisy všech vítězů a která se po mistrovství vydraží.

Článek

Trofej je vyrobena se stylu českého kubismu, který vznikl v Praze kolem roku 1910. Tvoří ji masivní sloup s vybroušenými okrajovými plochami. Na jeho vrcholu leží jako symbol světového šampionátu křišťálová zeměkoule. Na ní jsou vybroušeny všechny světadíly a drobný modrý šaton znázorňuje Českou republiku.

Na šampionátu bude rozdáno celkem 34 sad medailí, trofeje se budou udělovat do šestého místa. Vítěz získá větší, která je 32,5 centimetru vysoká a má 70 faset. Ostatní si odnesou menší, jež měří 21,5 centimetru a zdobí ji 40 vybroušených ploch, které, když na ně dopadne slunce, celé sklářské dílo rozzáří. "Chtěli jsme, aby cena vyjadřovala národní příslušnost a hrdost," dodala Pavlína Hrušková z Preciosy.

Zatímco trofeje nějakým způsobem odrážejí pořadatelskou zemi, medaile - narozdíl od olympijských her - nijak výjimečné nejsou. Organizátorům totiž kompletní sady cenných kovů dodá Mezinárodní lyžařská federace.

Křišťálové kameny pomohou postiženým dětem

Podle prezidentky mistrovství Kateřiny Neumannové se stala Preciosa oficiálním národním partnerem šampionátu. Skláři vyrobili také dárky pro VIP hosty - pro ženy přívěšky, jako upomínku křišťálovou vločku, klíčenku nebo těžítko. Těch jsou stovky kusů.

Tři druhy suvenýrů, takzvané křišťálové kameny, jsou určeny pro návštěvníky mistrovství. Budou za 100 korun, přičemž 90 korun z každého dárečku poputuje dětem do libereckého Jedličkova ústavu. Dobročinnou akci podporuje Nadace Preciosy, liberecký magistrát a krajský úřad. "Nakoupí se za to polohovací pomůcky a ozdravné pobyty pro děti," doplnil za nadaci Ivo Schötta. Výtěžek z dražby trofeje připadne občanskému sdružení Drak.

Reklama