Hlavní obsah

Neumannová věří, že lyžařský šampionát v Liberci nebude ztrátový

PRAHA

Kateřina Neumannová předpokládá, že lyžařský šampionát v Liberci nebude ztrátový. Předsedkyně organizačního výboru mistrovství světa, které začne přesně za měsíc, to řekla v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

"Směřujeme k tomu, aby náš výsledek byl nula. Ale jsem přesvědčena, že šampionát bude ziskový pro region, pro turismus a pro český sport," řekla Neumannová a dodala, že v posledních dnech roste zájem o vstupenky, úměrně tomu, jak klesají pochybnosti o tom, že se podaří mistrovství uspořádat.

Ještě na začátku roku byla prodána jen třetina vstupenek, za něž chtějí pořadatelé utržit 120 miliónů korun, teď se prý situace lepší. "Ale je běžné, že většina lístků se prodává až přímo na místě. I když to fanouškům moc nedoporučuji," řekla Neumannová.

Organizační výbor prý už vyřešil stížnosti německých fanoušků, kteří při objednávání vstupenek na internetu kritizovali absenci svého mateřského jazyka. Neumannová byla také v pátek v Norsku osobně zvát tamní příznivce lyžování a teď jen doufá, že se zlepší forma polského skokana Adama Malysze, což by přilákalo početnější výpravu ze země severních sousedů. Neumannová věří, že alespoň při vrcholech šampionátu bude kolem tratí ve Vesci na 30 tisíc diváků a ve skokanském areálu na Ještědu 15 tisíc.

Rozpočet šampionátu se přehoupl přes dvě miliardy a z toho 1,45 miliardy šlo ze státní pokladny. Zvláště po posledním prosincovém zvýšení dotace o 189 miliónů korun se organizační výbor ocitl v palbě kritiky. "Ale při původním rozhodování nebyla na stole všechna čísla a bylo jasné, že první dotace, kterou slíbila ještě Paroubkova vláda, nemůže stačit," řekla Neumannová.

Podle ní většina státních peněz šla na výstavbu bytů a rekonstrukci studentských kolejí, v nichž budou bydlet účastnicí šampionátu. "Jen dvě stě miliónů šlo na vlastní organizaci šampionátu, což je při podobných akcích obvyklé," řekla předsedkyně organizačního výboru. Původní plány však počítaly s tím, že na vlastní organizaci si šampionát vydělá sám.

Neumannová přiznala, že využití běžeckého areálu ve Vesci pro závody Světového poháru bude v budoucnu vzhledem k nízké nadmořské výšce problematické a že se zřejmě neobejde bez umělého sněhu. "Jeho větší možnosti využití vidím v létě," řekla olympijská vítězka.

Připustila, že na organizátorském úspěchu, či neúspěchu šampionátu bude záviset její další kariéra ve sportovní diplomacii. Naznačila, že by se v příštích volbách do Českého olympijského výboru za čtyři roky mohla ucházet o některou z funkcí.

Reklama

Související témata: