Hlavní obsah

OBRAZEM: Při tréninku sjezdařů se těžce zranil Švýcar Albrecht

Švýcarský lyžař Daniel Albrecht se těžce zranil při čtvrtečním tréninku na sjezd Světového poháru v Kitzbühelu. V dolní pasáži slavné sjezdovky Streif na Hahnenkammu ztratil úřadující mistr světa v kombinaci v rychlosti zhruba 140 km/h při skoku kontrolu nad svými lyžemi. Po přibližně sedmdesátimetrovém letu spadl na záda a zůstal bezvládně ležet na zemi poblíž cílového prostoru.

Článek

Záchranáři jej zhruba dvacet minut ošetřovali přímo na trati, poté byl v bezvědomí převezen vrtulníkem do nemocnice. Tam vyšetření ukázalo, že Albrecht utrpěl mozkolebeční trauma. Z bezvědomí se sice vítěz čtyř závodů Světového poháru na chvíli probral, ale lékaři jej uvedli zpět do hlubokého umělého spánku, ve kterém ho ponechají nejméně 24 hodin.

Lékaři ošetřují zraněného švýcarského lyžaře Daniela Albrechta po pádu v Kitzbühelu.foto: Reuters/Leonhard Föger

"Danielův stav je stabilní. Vypadá to, že kromě pohmožděnin nemá další zranění," uvedla mluvčí švýcarského týmu Diana Fähová. Lékař závodu Helmuth Obermoser nicméně ve své diagnóze hovořil o krvácení do mozku a zhmoždění plic. To švýcarský svaz nepotvrdil. "V nemocnici v Innsbrucku se podrobí dalším (neurologickým) vyšetřením svých zranění," dodala Fähová. Podle agentury APA budou další informace o Albrechtově zdravotním stavu zveřejněny v pátek odpoledne na tiskové konferenci.

Na Hahnenkammu loni postihl na stejném místě podobně vyhlížející pád Američana Scotta Macartneyho. Také on se tehdy zranil na hlavě, byl nějakou dobu udržován v umělém spánku a sezona pro něj předčasně skončila. Organizátoři po této události upravili cílový skok.

Švýcarský lyžař Daniel Albrecht padá v Kitzbühelu.foto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Leonhard Föger

Kritická pasáž rozhodila už ve středu i domácího Michaela Walchhofera, jenž i přesto absolvoval trať v nejrychlejším čase. Ten ale dokázal pádu na záda v posledních chvíli zabránit. "Bylo to docela extrémní, úplně jsem ten skok podcenil," uznal Walchhofer.

Lékaři přepravují zraněného švýcarského lyžaře Daniela Albrechta po pádu v Kitzbühelu.foto: Reuters/Leonhard Föger

Ve čtvrtečním měřeném tréninku se povedlo nejrychleji sjet nebezpečnou sjezdovku Bodemu Millerovi, o 26 setin za Američanem zaostal Švýcar Didier Cuche.

Reklama