Hlavní obsah

Skokana Koudelku příjemně překvapilo olympijské prostředí

Velký dojem zanechaly olympijské můstky a vůbec podmínky v horách u Vancouveru na Romanu Koudelkovi, aktuálně nejlepším českém skokanovi na lyžích. Dvakrát šestnáctý muž víkendových závodů Světového poháru si pochvaloval prostředí i můstky. Pouze cestování skokanům zabralo hodinu, avšak za rok při hrách budou sportovci bydlet společně v blíže položené olympijské vesnici.

Článek

Whistler olympic park ve stejnojmenných horách v údolí Callaghan, vzdálený asi 120 kilometrů od Vancouveru, je moderní středisko s kapacitou 12.000 diváků na každém ze tří stadionů. Při olympiádě za rok se tam budou konat soutěže v biatlonu, běžeckém lyžování, severské kombinaci a ve skocích na lyžích.

"Můstky jsou pěkné, všem se líbily. Jsou malinko letecké, pěkně postavené, trochu bych je přirovnal k Pragelatu," jmenoval Koudelka v telefonickém rozhovoru s ČTK středisko z minulé olympiády v Sestriere.

Český tým byl ve Vancouveru poprvé s výjimkou Martina Cikla, který tam skákal už loni. Můstky si však nevyzkoušel dvojnásobný medailista z MS a bývalý vítěz Světového poháru Jakub Janda, který dal přednost přípravě na liberecký světový šampionát ve Slovinsku s koučem Vasjou Bajcem. "Určitě to tady na nás udělalo velký dojem. Moc pěkně tu je, skoro to u nás vyvolalo nadšení," řekl Koudelka.

Oproti českému prostředí jsou kanadské hory přívětivější, je v nich více přírody, více stromů. "Nejsou tu žádná velká města, je to jako u nás národní park," popisoval Koudelka.

Organizaci pořadatelé prý zvládli perfektně. "Větší problém nebyl, ještě ale nemají hotové tribuny. Prý je budou stavět po Světovém poháru, tak uvidíme, jak to bude při olympiádě," prohlásil. Nakonec prý ani s dopravou nebudou problémy. "Nejsou tady takové serpentiny jako v Itálii, jsou tu spíš roviny a dálnice," všiml si.

Koudelka i s kolegy z reprezentace ve Vancouveru zůstává do středy, kdy ještě dopoledne budou trénovat. Hlavně kvůli tomu, aby si můstky "osahali". "Určitě to je hlavní důvod, proč jsem tady. Zůstávají tu i ostatní týmy, takže se budeme připravovat a budeme mít i porovnání s ostatníma," uvedl. Samotného ho potěšily tři kvalitní skoky při víkendových závodech ze čtyř.

Po čtvrtečním návratu čeští skokané vynechají další závody Světového poháru v Japonsku a budou se připravovat na domácí světový šampionát, který začne 18. února v Liberci. "Rádi bychom skákali na můstcích na Ještědu, ale uvidíme, jak budou připravené," dodal.

Reklama

Související témata: