Hlavní obsah

Krýzl se rozjel, pekelná atmosféra mu nevadí

PRAHA

Svižnými oblouky na proslulých tratích se lyžař Kryštof Krýzl rázně vetřel mezi esa sjezdařského světa. „Je to super, zvlášť když to vyjde na takových závodech,“ rozplývá se dvacátý muž pořadí nedělního slalomu v Kitzbůhelu.

Článek

Ve Schladmingu si v úterním večeru v pořadí povyrazil ještě výš – na třináctou pozici. Pro českého mužského zástupce v prestižním seriálu parádní výsledky!

Ani ve žhavé atmosféře připomínající téměř jihoamerické fotbalové vášně nevyhořel. „Lidi jsou hrozně blízko tratě už od startu až do cíle, dřív bych z toho byl nervózní. Ted ne, je to o zkušenostech,“ nelekl se 50 000 diváků, kteří svírali svah. A pekelně fandili. „Je to ale hodně emotivní,“ přiznává dvaadvacetiletý lyžař po životních jízdách.

Ještě nikdy nebyl výš ve SP v sólové disciplíně. Pouze v kombinaci, mixu umění ve slalomu a sjezdu, přece jen občas ještě přehlíženému, byl výše. V prosinci skončil devátý v dějišti blížícího se světového šampionátu ve Val d'Isere. „I kvůli tomu se tam těším, kombinační sjezd bude spíše pro technické závodníky, to by mi mohlo sedět,“ vzhlíží k vrcholu zimy sjezdař z Prahy.

K lyžování ho přivedl otec

S lyžařským světem ho stejně jako staršího bratra Jonáše začal na krkonošských svazích kdysi seznamovat otec Aleš, jinak též organizátor závodů. „Teď za mnou oba přijeli na otočku i do Schladmingu, táta byl spokojený. Jonáš už nezávodí, studuje, bude architekem, myslím úspěšným,“ říká mladší z bratrské dvojice.

Sám se drží lyží. Hlavně točivých disciplín. „Obřák je základ, dařilo se mi v něm zkraje sezóny, cítil jsem, že by to šlo i ve slalomu, sebevědomí mi dodaly lyže, drží skvěle,“ pochvaluje si nové elany jeden z české sjezdařské čtveřice, která v rozhádaných domácích poměrech před časem vsadila na partu. A stoupala.

Teď z ní ale na svazích zbyl jediný. Ondřej Bank proklíná stále bolestivou jizvu po zlomenině nohy. Martina Vráblíka ničí potíže s kolenem. A Filip Trejbal? Ve Schladmingu měl jet, skončil však v nemocnici. „Odstranili mu slepé střevo, ale šampionát chce stihnout,“ připomíná Krýzl. Sám tento týden pojede v Ga-Pa. A zase slalom. Pak MS. Přijde další vzestup? „Byla by to paráda,“ ví.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články