Hlavní obsah

Záhrobskou bude těšit jakákoliv medaile

PRAHA

Už v úterý vyrazí Šárka Záhrobská do boje, to hlavní při sjezdařském světovém šampionátu ve Val d’Isere ji však čeká až v závěru akce: 14. února je na programu slalom, v němž se po dvou letech od triumfu v Aare pokusí o další úspěch.

Článek

„Bylo by lepší přijet, odzávodit a hotovo. Takhle to bude náročnější. Skoro dva týdny budu čekat na slalom. Je to o zkušenosti, musím se s tím vyrovnat, nepřipouštět si tlak,“ říká Záhrobská. Dnes ji čeká první z předpokládaných čtyř startů na MS – v super-G, v disciplíně, v níž až v budoucnu pomýšlí na útok na nejvyšší pozice.

Všechny další disciplíny, do nichž Záhrobská vyjede, jsou pro ni větším příslibem. „Mám na to, abych měla medaili,“ tvrdí a vzhlíží, jak jinak, ke slalomu.

Na MS jela už v roce 2001 ještě jako patnáctiletý nováček. Už tehdy 21. místem překvapila. O dva roky později nedokončila druhé kolo, ale před čtyřmi lety v Santa Caterině už získala bronz. A v Aare stála na nejvyšším slalomářském stupni.

Ve sbírce jí chybí stříbro

Ve sbírce jí tak chybí stříbro. „Budu ráda za jakoukoliv medaili,“ podotýká. Šanci má i v superkombinaci, v níž bude hájit 4. místo z Aare. „Ale termíny jako je obhajoba nemám ráda, jsou to jen další závody v řadě.“ Jak se za dva roky změnila?

„Jsem úplně jinde, lyžařsky, kondičně, psychicky, zkušenostmi, hlavou i technikou. Je ale důležité říct, že slalom a obřák se dnes jezdí úplně jinak. Víc agresivně. Ti, kteří jezdí stejně, se nechytají,“ je jasné lyžařce, která 11. února oslaví 24. narozeniny.

Má za sebou úspěšnou polovinu sezóny. V Aspenu poprvé v kariéře vyhrála závod SP. „Člověka to nabije energií,“ libuje si.

Záhrobská je mistryní rychlého skluzu na mírnějších svazích, přesto se už naučila krotit i prudké kopce. V Savojských Alpách mají být též tratě na ženské poměry hodně náročné. „Umím na jakémkoliv povrchu,“ je přesvědčena. „Neslyšela jsem na ty svahy chválu. Je to extrémní i pro diváky, vidí, jak lyžaři jen bojují a nevypadají hezky. Ale podmínky budou mít všichni stejné.“

Reklama