Hlavní obsah

Vonnová si po krávě odveze z Val d´Isere i titul mistryně světa

VAL D´ISERE

Americká sjezdařka Lindsey Vonnová se může pyšnit již dvěma velkými trofejemi vybojovanými v lyžařském středisku ve francouzském Val d´Isere, kde v úterý v superobřím slalomu získala svůj první titul mistryně světa. V roce 2005 tu za vítězství ve sjezdu Světového poháru dostala jako prémii živou krávu.

Článek

"Mám ráda Val d´Isere, protože odsud je moje kráva. Teď to tu budu mít ještě radši," citovala Vonnovou agentura AP. "Tehdy jsem si mohla vzít šek na tisíc eur, ale vybrala jsem si krávu. Od té doby mi Olympia už porodila dvě telata, takže to byla dobrá investice," uvedla. Krávu má ve svém zimním táboře v rakouském Kirchbergu.

K úternímu triumfu v superobřím slalomu jí prý pomohlo především nedělní vítězství v německém Ga-Pa. "Po něm jsem věděla, že mám na to, abych dnes bojovala o vítězství. Zúročila jsem sebevědomí, které jsem si přivezla," řekla Vonnová agentuře APA. "Jsem opravdu šťastná, že mám svůj první velký titul. Je to nepopsatelný pocit," zářila čtyřiadvacetiletá lyžařka, dříve známá pod dívčím jménem Kildowová.

Sice již získala velký Křišťálový glóbus pro vítězku Světového poháru, ovšem na úspěch z velké akce dosud čekala. "Je to pro mě obrovsky důležité. Pořád jsem jen snila, že budu mít zlatou medaili z velké soutěže, až do dneška mi však unikala," řekla Vonnová, která přijela do Val d´Isere s nemalým cílem - stát se první ženou v historii, která na šampionátu získá medaili v každé disciplíně. "Dnešní výhra mě nakopne pro celé mistrovství. Vím, že na mě bude tlak, ale pomůže mi, když si vzpomenu na to, jak jsem se dnes cítila," prohlásila.

Do závodu Vonnová vyjela jako jednadvacátá a pozdější startovní pozice se jí hodila. "Sledovala jsem první závodnice a viděla jsem, jaké problémy měly. Věděla jsem tedy, co mě čeká a že to bude výzva," uvedla s tím, že jí hodně pomohl i její manžel Thomas Vonn, bývalý lyžař a specialista na rychlostní disciplíny. "Hlavně díky němu jsem se v posledních dvou letech zlepšila. Společně jsme jízdu plánovali. Jsme dobrý tým," dodala Vonnová.

Reklama

Související témata: