Hlavní obsah

Náročné sjezdovky na MS čelí kritice, závodu týmů hrozí bojkot

Z mistrovství světa sjezdařů ve Val d'Isere by mohl vypadnout středeční závod smíšených družstev. Podle některých účastníků je sjezdovka pro superobří slalom příliš zledovatělá a nebezpečná a trenéři ženských týmů po dnešní schůzce pohrozili, že své svěřenkyně na trať nepustí. Oznámili to po dnešní prohlídce trati, na které se pojede také sjezd mužů.

Článek

"Všichni jsme se po tréninku mužů vydali na trať a shodli se, že si nemůžeme vzít zodpovědnost za to, aby tu holky jely super-G," prohlásil trenér kanadských lyžařek Patrick Riml. "Pokud se soutěž týmů pojede na tomhle kopci, odstoupíme z ní," uvedl.

Organizátoři čelí kritice kvůli tomu, že část Face de Bellevard kropí, aby se na ní vytvořil led. "Závodnicím to nedělá dobrou reklamu. Jsem tu kvůli lyžování a ne bruslení," řekl kouč Rakušanek Herbert Mandl.

Ředitel závodů FIS Atle Skaardal vzal námitky na vědomí a chce najít řešení. "Pár dnů to budeme sledovat a pak uvidíme," uvedl bývalý norský lyžař. Sjezdovka Face de Bellevard má hostit i ženský obří slalom a slalom.

Výhrady mají lyžaři i ke sjezdovce Tete de Solaise, na níž úterní superobří slalom dokončila jen třetina závodnic. Ve středečním tréninku na sjezd si pak vážně zranila koleno Švédka Jessica Lindellová-Vikarbyová a favorizovaná Němka Maria Rieschová skončila v nemocnici. Dnes zase upadla Nadia Fanchiniová a italský tým v pátek rozhodne, zda ji pošle s bolavým kolenem na vyšetření magnetickou rezonancí.

"Vypadá to jako zorané pole a ne jako trať pro mistrovství světa," řekl šéf německého svazu Wolfgang Maier. Ani jemu se nelíbí, že organizátoři část Face de Bellevard kropí. "Nevím, proč to dělají ještě extrémnější. Sice si pochvalovali, jak se pak dobře jelo, ale jediný, kdo jel pěkně, byl (vítěz super-G) Didier Cuche," dodal.

Kritikou nešetřil ani Miller

Tratě se nelíbí ani sedmatřicetiletému lichtenštejnskému sjezdaři Marku Büchelovi, který si jako jediný sjezdovku Face de Bellevarde vyzkoušel už v roce 1992, kdy se tam během olympiády v Albertville jely poslední velké závody. "Je velmi, velmi změněná. Bohužel k horšímu. Ani na chvíli se mi na ní nelíbilo," řekl po závodu v superobřím slalomu. "Po minutě jízdy jsem byl úplně hotový. Radši si nechci představit, jak bude vypadat sjezd," uvedl.

Kritikou nešetřil ani mistr světa ve sjezdu a super-G z roku 2005 Bode Miller. Podle něj nebezpečné tratě nutí lyžaře jet na jistotu. "Je to jako sledovat zoufalce při tenise," podotkl.

Opačně nicméně vnímá sjezdovku například domácí Marie Marchandová-Arvierová, jež považuje trať za pomalou a nezajímavou. "Je příliš bezpečná, pomalá a s velkými zatáčkami. Je to hanba, protože ve sjezdu máme jen dva skoky a i ty jsou hodně krátké," kritizovala trať pro sjezd stříbrná medailistka z úvodního superobřího slalomu, jež je ale se svým názorem v menšině.

Jde o pravý sjezd

"Nechápu, proč to říká. Je to pravý sjezd, jedeme rychle a skáčeme," řekla vítězka super-G i dnešního tréninku Američanka Lindsey Vonnová, s níž souhlasila její kamarádka Rieschová. "Možná to tak francouzským holkám přijde, protože tu jely už dvacetkrát, ale my ne. Samozřejmě skoky nejsou tak dlouhé a nedosahujeme takových rychlostí, ale stále je to těžké a nebezpečné," řekla Němka, která v dnešním tréninku po středečním pádu obsadila 26. pozici.

Za nebezpečnou označil trať i Američan Ted Ligety, ale na rozdíl od svých kolegů mu to nevadilo. "Super-G podle mě byl takový, jaký má být. Napůl sjezd a napůl obří slalom - rychlý a technický," řekl Ligety, přestože při závodě upadl. Také v mužském superobřím slalomu se dostala do cíle jen třetina startujících.

"Líbí se mi tady. Takových tratí by v ženských závodech mělo být víc. Nemám ráda jednoduché sjezdovky, jsou k smrti nudné," poznamenala sedmnáctiletá Švýcarka Lara Gutová, která dojela v prvním tréninku sjezdu na druhém místě.

Reklama