Hlavní obsah

Týmy na lyžařském MS si vynutily pod hrozbou bojkotu jinou trať

Organizátoři mistrovství světa ve sjezdovém lyžování a představitelé Mezinárodní lyžařská federace (FIS) ustoupili tlaku týmových kapitánů a přeložili superobří slalom v rámci soutěže smíšených družstev na jinou sjezdovku. Trenéři se totiž vzbouřili proti zledovatělé a náročné sjezdovce Bellevarde a pod hrozbou bojkotu si vynutili přesunutí části středečního závodu na protilehlý kopec Solaise. O totéž se ještě zástupci týmů budou snažit v souvislosti se čtvrtečním obřím slalomem žen.

Článek

Obří slalom se má jet na zledovatělé části Bellevarde, ale podle představitelů výprav by to bylo pro lyžařky příliš nebezpečné. "Je to příliš náročné. Do cíle by dojelo jen deset procent děvčat," řekl novinářům šéf silného rakouského týmu Hans Pum.

S ním souhlasila i bývalá mistryně světa a olympijská vítězka Michaela Dorfmeisterová. "Nebylo by dobré pro image našeho sportu vidět holky rozeseté po celé sjezdovce," dodala bývalá rakouská hvězda.

Mluvčí Mezinárodní lyžařské federace (FIS) Rikka Rakicová uvedla, že přesun na sjezdovku Solaise je jednou z možností, jak na kritiku týmů reagovat. "Ale ještě nemůžeme oznámit nic oficiálního, protože se taková věc týká hodně stran, především televize a diváků," uvedla.

Od úterka, kdy šampionát začal, je trať Bellevarde terčem kritiky. Za náročnou považují sjezdovku i muži, kteří na ní mají naplánovány všechny závody. Ženy se na ní mají představit jen v technických disciplínách slalomu a obřím slalomu, rychlostní disciplíny mají odjet na Solaise.

Reklama

Související témata: