Hlavní obsah

Nepálským lyžařům neschválili na MS lyže, na další už nemají

Na mistrovství světa ve sjezdovém lyžování dorazili až z Nepálu, ale nakonec si možná nezazávodí. Šjam Dhakál a Subas Khatrí přijeli do Val d'Isere každý s jedním párem lyží, ty však nevyhovují pravidlům Mezinárodní lyžařské federace (FIS). Vzhledem k tomu, že nepálští reprezentanti na nové nemají a jejich svaz jim peníze nepošle, jsou před pátečním obřím slalomem odkázáni na charitu.

Článek

"Jeden místní obchod nám nabídl, že nám lyže půjčí. Ale odmítli jsme, protože by asi také nevyhovovaly pravidlům. Když pak vidíte, že lyžaři z velkých zemí vyhazují tréninkové lyže po pár jízdách, je to k vzteku," řekl trenér Nepálců Richard Morley, bývalý lyžař a britský obchodník, který doufá, že s pomocí přijde třeba i jiný reprezentační tým.

Podle Morleyho mají dvaadvacetiletý Khatrí a sedmadvacetiletý Dhakál předpoklady pro slušné výsledky. "Jsou to odvážní horalé, plní stejného odhodlání jako Švýcaři či Rakušané. Jen by potřebovali kvalitní podmínky pro přípravu," řekl Morley, jenž před deseti lety na požádání tehdejšího nepálského krále Bíréndry založil nepálskou lyžařskou reprezentaci a v roce 2002 byl na olympiádě v Salt Lake City s běžkařem a svým adoptovaným synem Jayarámem Khadkou.

Šestapadesátiletý Brit však zůstává realistou a nedělá si iluze, že by nepálští lyžaři mohli v budoucnu bojovat o nejvyšší příčky. "Tohle je mistrovství světa, něco jako první liga. Tady jsme do počtu. Proč ale není šampionát pro menší země? Ve fotbale přece také existují druhé ligy," dodal.

Podle Morleyho navíc malé země nemají kvůli pravidlům FIS šanci na velké scéně prorazit. Mohou závodit jen v obřím slalomu a navíc musejí projít kvalifikací. "Je to nefér. Je to jako kdyby jeden šel na horu pěšky, druhý se vezl autem a pak by byl vyhlášen za vítěze," uvedl s tím, že Nepál by mohl spíš než ve sjezdovém prorazit v klasickém lyžování. "Takový běžkařský areál ve výšce 4000 metrů by byl fantastickým místem pro přípravu," dodal.

Reklama