Hlavní obsah

Mistrem světa ve sjezdu je překvapivě Kanaďan Kucera

Nečekaným vítězem sjezdu na mistrovství světa ve Val d'Isere se stal kanadský lyžař John Kucera. Syn českých emigrantů v sobotu těsně porazil Švýcary Didiera Cuche a Carla Janka. Jediný český zástupce na startu Petr Záhrobský skončil čtyřiadvacátý.

Článek

V polovině trati útočil Záhrobský na umístění v druhé desítce, v závěru mu však došly síly. Na vítěze závodu, který musel být kvůli špatné viditelnosti několikrát přerušen, ztratil téměř pět sekund.

Čtyřiadvacetiletý Kucera v dosavadní kariéře získával úspěchy jen v super-G. V něm byl ve Světovém poháru třikrát na stupních vítězů a v roce 2006 v Lake Louise si připsal své jediné vítězství.

Ve Val d'Isere využil brzké startovní pozice, když na sjezdovku Bellevarde vyjel jako druhý v pořadí. Na náročné trati předvedl bezchybnou jízdu, která ho vynesla do čela, odkud ho již nikdo nesesadil. Potomkovi českých emigrantů, kteří utekli do Kanady v roce 1980, pomohlo i počasí. Po odjetí úvodní šestice závodníků se objevila na trati mlha, kvůli které museli organizátoři závod opakovaně přerušit. Navíc kvalita sněhu se kvůli teplotám okolo zhoršovala.

Kucera prvním kanadským mistrem světa

"Jsem prvním kanadským mistrem světa, to je opravdu fantastické. Své první umístění na stupních vítězů při sjezdu jsem si nemohl načasovat lépe. Byla to životní jízda," radoval se Kucera, který souhlasil s tím, že mu výhru vynesla brzká startovní pozice. "Je to snad poprvé, co mi pomohlo počasí. Po celou dobu jsem ale byl v cíli hodně nervózní. Bylo to opravdu dlouhé čekání," dodal Kucera, který tak povzbudil Kanaďany před olympijskými hrami, které se příští rok uskuteční ve Vancouveru.

Na horší podmínky doplatilo hned několik favoritů. Vítěz posledních dvou sjezdů ve Wengenu a Kitzbühelu Švýcar Didier Defago po pádu nedojel a obhájce titulu Nor Aksel-Lund Svindal byl až jedenáctý. O příčku za ním skončil vedoucí muž hodnocení sjezdu ve Světovém poháru Rakušan Michael Walchhofer. Tomu sice organizátoři umožnili kvůli mlze opakovanou jízdu, v níž se zlepšil na deváté místo za Američanem Bodem Millerem, ovšem dodatečné protesty některých reprezentací, které se rovněž cítily poškozeny mlhou, donutili organizátory výsledek druhé Walchhoferovy jízdy zrušit.

Zklamáním skončil závod pro rakouské lyžaře, kteří si ve sjezdu dělali naděje na medailové hody. Nakonec byl nejlepší z nich na šestém místě Hermann Maier, který se v týdnu potýkal s nemocí a v závěru závodu mu došly síly. Na vítěze ztratil více než sekundu.

Maier nebyl nespokojen

"Nejsem ale zas tak nespokojený. Udělal jsem tam pár chyb, nad kterými jsem přemýšlel a ztratil rychlost, ale vzhledem k nemoci to nebylo tak špatné," uvedl Maier. Kucerovo vítězství ho nepřekvapilo. "Když jsem ho viděl při tréninku, bylo znát, že mu to tady sedí," dodala šestatřicetiletá legenda.

Pozici dosud nejlepší reprezentace na šampionátu potvrdilo Švýcarsko, jež vybojovalo další dvě medaile. Cuche byl dokonce blízko tomu, aby po super-G, v němž se stal nejstarším mistrem světa v historii, získal druhou zlatou medaili. Nakonec za vítězným Kucerou zaostal jen o čtyři setiny, přestože poslední úsek tratě projel o půl sekundy rychleji.

"Udělal jsem velkou chybu uprostřed trati, kdy jsem začínal být unavený. Ale i tak jsem opravdu šťastný, protože jsem vyhrál stříbro a ne prohrál zlato," zhodnotil své vystoupení Cuche.

Závod nedokončilo deset lyžařů včetně všech tří Kucerových reprezentačních kolegů, mezi nimiž byl i rodák ze Šumperku Jan Hudec, který obhajoval stříbrnou medaili. Žádný z lyžařů však neutrpěl vážné zranění.

MS ve sjezdovém lyžování - sjezd mužů:
BODY {font-family:Geneva CE, Arial;font-size:x-small;} .size1 {font-family:Geneva CE, Arial;font-size:xx-small;} .nadpis {font-family:Geneva CE, Arial;color:#0086DF;font-weight:bold;font-size:medium;}1. Kucera (Kan.) 2:07,01, 2. Cuche -0,04, 3. Janka (oba Švýc.) -0,17, 4. Büchel (Licht.) -0,52, 5. Theaux (Fr.) -0,94, 6. Maier (Rak.) -1,18, 7. Heel (It.) -1,20, 8. Miller (USA) -1,37, 9. Kröll (Rak.) -1,60, 10. Innerhofer (It.) -1,61, ... 24. Záhrobský (ČR) -4,83.

Reklama