Hlavní obsah

Sjezd na lyžařském MS vyhrál syn českých emigrantů Kucera

I kdyby se Šárce Záhrobské nepodařilo na mistrovství světa ve sjezdovém lyžování vybojovat některou z medailí, mohou mít čeští fanoušci radost z toho, že v těle jednoho z medailistů na šampionátu koluje česká krev. Vítězem sjezdu ve francouzském Val d'Isere se totiž stal syn českých emigrantů Kanaďan John Kucera.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Kucera se narodil v Calgary, ovšem oba jeho rodiče pocházejí z Brna. V roce 1980 však emigrovali do Kanady. Od rodičů se naučil mluvit plynně česky, i když se silným přízvukem, a dokonce se byl v zemi svých předků dvakrát podívat. "Já jsem už ale čistý Kanaďan," prohlásil Kucera před českými novináři na olympijských hrách v Turíně.

A Kanada je na něj po triumfu ve sjezdu na světovém šampionátu náležitě hrdá. Vždyť se stal vůbec prvním kanadským mistrem světa ve sjezdovém lyžování a navíc se tak zařadil mezi největší favority pro olympijské hry, které se příští rok konají právě v kanadském Vancouveru.

"Je to velký příslib pro olympiádu. Hlavně když John umí ještě lépe super-G. Dnes ale ukázal, že i ve sjezdu může být nejlepší," prohlásil Kucerův reprezentační kolega Manuel Osborne-Paradis, který stejně jako zbylí dva kanadští sjezdaři závod nedokončil. "Teď se taktovky ujali kanadští kovbojové. Už nejsme 'šílení Kanaďané'," připomněl Kucera přezdívku, kterou si kanadští lyžaři vysloužili za svá vystoupení v 70. a 80. letech.

Kucera na sjezdovce Face de Bellevarde předvedl bezchybnou jízdu a i díky tomu, že mu pomohlo počasí, vyhrál s minimálním rozdílem čtyř setin sekundy před Švýcarem Didierem Cuchem. Překonal tak dosavadní kanadské maximum, o které se druhým místem ve sjezdu na minulém šampionátu v Aare postaral další Kanaďan s českou krví Jan Hudec. Ten se narodil v Šumperku, pak se s rodiči odstěhoval přes Německo do Kanady.

"Byla to jízda mého života. Poprvé v životě vybojovat stupně vítězů ve sjezdu, a ještě k tomu vítězstvím na světovém šampionátu, je něco fantastického," uvedl Kucera, který dosáhl největšího úspěchu v kariéře.

Od roku 2004, kdy se pohybuje ve Světovém poháru, totiž slavil jen jediné vítězství: v roce 2006 vyhrál superobří slalom v Lake Louise. Na stupně vítězů se pak dostal ještě dvakrát, rovněž při super-G. V ostatních disciplínách na umístění mezi nejlepšími třemi dosud čekal. Až do dneška.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování - sjezd mužů:
1. Kucera (Kan.) 2:07,01, 2. Cuche -0,04, 3. Janka (oba Švýc.) -0,17, 4. Büchel (Licht.) -0,52, 5. Theaux (Fr.) -0,94, 6. Maier (Rak.) -1,18, 7. Heel (It.) -1,20, 8. Miller (USA) -1,37, 9. Kröll (Rak.) -1,60, 10. Innerhofer (It.) -1,61, ... 24. Záhrobský (ČR) -4,83.

Reklama