Hlavní obsah

Bývalý trenér rakouských lyžařů nakonec doživotní trest nedostane

LAUSANNE

Bývalý trenér rakouských lyžařů Emil Hoch uspěl u Mezinárodní sportovní arbitráže CAS s odvoláním proti doživotnímu trestu za dopingový skandál z olympiády v Turíně před třemi lety. Soud v Lausanne mu dnes změnil původní doživotní distanc na 15 let.

Článek

"Komise dospěla k závěru, že přestože Hoch patřil k hlavním postavám skandálu, nebyl jeho jedinou ani ústřední postavou," citovala prohlášení CAS agentura AP. Hoch si trest odpykával od září 2007, kdy byl potrestán za to, že napomáhal svým svěřencům k užívání zakázaných látek či nepovolených metod, nebo o tom přinejmenším věděl.

Skandál rozpoutala razie italské policie, která u čtyř běžců na lyžích a dvou biatlonistů našla několik předmětů sloužících k nedovolenému zvyšování výkonnosti. MOV všem hříšníkům doživotně zakázala start na olympiádě, FIS tři z nich potrestala dvouletým zákazem činnosti.

Kvůli nedostatku důkazů vyvázlo bez trestu šest funkcionářů včetně ředitele běžeckých a biatlonových týmů Markuse Gandlera. Na celý skandál těžce doplatil i rakouský svaz, neboť dostal od MOV rekordní pokutu milión dolarů.

Reklama