Hlavní obsah

Exotičtí lyžaři bojují za zrušení kvalifikace na sjezdařském MS

Lyžařské výpravy z exotických zemí si na mistrovství světa ve Val d'Isere stěžují na diskriminaci. Nelíbí se jim především skutečnost, že mohou startovat jen v točivých disciplínách. V nich navíc ještě musejí nejprve uspět v kvalifikaci, ze které postoupí jen 25 nejlepších. Ve Francii se proti tomu ohradil především prezident senegalského svazu Lamine Gueye.

Článek

"Už to není mistrovství světa. To jen velké země hodují v luxusní jídelně, zatímco ty malé jedí sendviče v kuchyni," použil Gueye přirovnání, které podle něj vystihuje současné postavení lyžařů z exotických zemí.

Osmačtyřicetiletý Senegalec si sjezdovky ve Val d'Isere vyzkoušel na vlastní kůži, když zde závodil při olympijských hrách v roce 1992. Tehdy dojel do cíle jako poslední. "Byla to ale skvělá zkušenost," uvedl s tím, že především proto je škoda, že kvůli kvalifikaci se někteří závodníci na start vůbec nepodívají.

Kvalifikace pro závodníky mimo nejlepší světovou padesátku byla zavedena na minulém šampionátu v Aare. Koná se jen v točivých disciplínách, zatímco do rychlostních závodů se reprezentanti exotických lyžařských výprav ani nemohou přihlásit.

"Znamená to, že lyžaři z Jižní Afriky či Alžírska musí zaplatit za letenky, ubytování a za další výdaje, a to jen proto, aby si zajeli jednu kvalifikaci a vrátili se domů," uvedl Gueye, který u Mezinárodního olympijského výboru a Mezinárodní lyžařské federace bojuje za to, aby se velké akce znovu konaly bez kvalifikací.

Rád by se prý vrátil k tomu, aby na startu stálo třeba 133 lyžařů, jako tomu bylo při olympiádě v roce 1992. "Tehdy to byl důkaz toho, že lze uspořádat závod s tolika závodníky. Stejně tomu bylo na světovém šampionátu v Bormiu před čtyřmi lety, kdy závodilo 120 lyžařů," vzpomínal Gueye. "No a teď při sjezdu bylo na startu 38 lyžařů z tuctu národů," dodal.

Senegal má na šampionátu jediného reprezentanta v Leyti Seckovi, který se přihlásil do slalomu. "Je extrémně nadaný. Jenže kvůli systému kvalifikace nemůže najít sponzora na vybavení, a tak ztratil motivaci. Přijel sem jen kvůli tomu, aby měl šanci startovat na olympiádě," prozradil Gueye, který se v roce 1984 v Sarajevu stal prvním lyžařem tmavé pleti na olympijských hrách.

Reklama