Hlavní obsah

Trejbal před týdnem sotva chodil, ale slalom na MS prý pojede

Bolelo ho břicho jako hrom, přesto se před šestnácti dny při Světovém poháru ve Schladmingu už viděl na startu oblíbeného slalomu. Místo toho za hodinu ležel Filip Trejbal v plné narkóze na operačním sále a lékaři mu vyndávali slepé střevo. Ještě před týdnem mohl sotva chodit, ale ve Val d'Isere už spřádá plány, jak nastoupí do nedělního závodu ve slalomu, v němž by měl obhajovat šestnácté místo z Aare.

Článek

Čtyřiadvacetiletého rodáka z Rokytnice nad Jizerou jen tak něco nerozhází. Fanoušci si pamatují jeho dramatický a hrozivý pád při sjezdu na olympiádě v Turíně, kde mu po několika saltech v rychlém sledu podél záchranných sítí spadla z hlavy helma. Přesto se Trejbal po zhruba stopadesátimetrovém letu zvedl a odešel po svých. Pár dní nato opět závodil, i když ve slalomu v druhém kole vypadl.

Od malička má chronické potíže se zády a podle mnohých lékařů je zázrak, že vůbec lyžuje. Během kariéry měl nespočet utržených svalů, natažených šlach a pochroumaných kloubů, ale patálie se slepým střevem prý byla zatím nejvážnější. "Když lékaři rezolutně řekli, že žádný závod, ale operace, tak jsem jim věřil. Byli nekompromisní. Nakonec mi ten slepák vyndávali hodinu a půl," řekl dnes ve Val d'Isere českým novinářům.

Slibnou kariéru brzdí zdravotní potíže

Juniorský mistr světa ve slalomu je velkou nadějí českého lyžování, který zatím svůj talent nedokázal rozvinout. Právě zdravotní potíže ho brzdí v rozletu. Loni v prosinci si natáhl obě Achillovy šlachy, přes Vánoce měl infekční angínu a tři týdny bral antibiotika. Po operaci zhubl o sedm kilogramů. "Je to znát. Svaly mi strašně rychle opadly," připustil. V neděli byl poprvé na lyžích, ve čtvrtek teprve podruhé. Přesto si věří.

"Kdybych se dopředu smířil s tím, že to bude výbuch, ani bych sem nejezdil," prohlásil. Dostal vůbec svolení od lékařů nebo museli přimhouřit oči? "Prý je to dobré," dušoval se Trejbal. "Někteří hokejisté šli prý týden po operaci slepáku na led, ale já jsem byl rád, že chodím. Nevím, jestli náhodou nejsem nějaká voňavka," uvedl v dobrém rozmaru.

Posunutý práh bolesti ale nemá. "Když chci dobrý výsledek, musím se občas kousnout. Ale kdybych si měl udělat něco se zdravím, kdybych měl mít trvalejší následky, tak to ani náhodou," ujistil. "Jen teď musím dávat pozor, abych na lyžích neupadl," usmíval se potutelně. Má ještě tři dny na to, aby se na slalom připravil. "Tam už není prostor na to, abych brzdil," dodal lyžař s typickou bradkou.

Reklama