Hlavní obsah

Lyžaři se slabší výkonností se bouřili na MS proti pravidlům FIS

Na světovém šampionátu ve sjezdovém lyžování se ve čtvrtek jela kvalifikace na páteční obří slalom mužů a ne všichni závodníci z toho byli nadšení. Asi dvacet z nich si na protest proti pravidlům FIS, které platí od minulého mistrovství, navléklo před jízdou černé pásky.

Článek

Lyžařům s nižší výkonností se nelíbí, že si musí účast mezi elitou vybojovat v kvalifikaci, navíc mimo pozornost diváků na méně náročné sjezdovce, než čeká na nejlepší v pátek. "Nosíme tyto pásky, protože truchlíme za smrt mistrovství světa. Už to není světové mistrovství, ale mistrovství Alp," prohlásil belgický sjezdař Jeroen van den Bogaert. "Jednoznačně odsuzujeme tento systém a chceme se vrátit ke starému," dodal prezident senegalské lyžařské federace Lamine Gueye.

Ze 105 reprezentantů zemí jako Ghana, Indie, Írán, Nepál ale i Slovenska či Ruska kvalifikací prošlo do hlavního závodu 25 nejlepších. Nejrychlejší součet časů zaznamenal Rus Alexandr Horošilov, jenž překvapil desátým místem v pondělní superkombinaci.

"Chceme dát i národům, které nemohou soutěžit na nejvyšší úrovni, šanci zúčastnit se mistrovství světa. Rádi bychom měli všechny lyžaře pohromadě, ale to prostě technicky není možné," uvedli zástupci FIS. Účast na MS je také podmínkou pro národní federace, aby mohly vyslat lyžaře na olympijské hry.

Stejný kvalifikační model čeká lyžařskou "druhou ligu" i před nedělním slalomem speciál.

Reklama