Hlavní obsah

Přichází den Záhrobské, obhajuje zlato

VAL D'ISERE/PRAHA

Přichází velký den Šárky Záhrobské. Na světovém šampionátu v alpském lyžování ve Val d'Isere je v sobotu (10 a 13.30 h, ČT 4) na programu její nejsilnější disciplína – slalom, v němž na minulém mistrovství před dvěma roky v Aare triumfovala a dva roky předtím v italské St. Catarině vybojovala bronz.

Článek

Podle jejích slov nic nebrání tomu, aby zaútočila na další cenný kov. „Potěšil by mě, to ano, i když konkrétní ambice nemám. Beru to jako každý jiný závod,“ řekla.

Na páteční večeři si plánovala vydatnou stravu, aby měla energii. Počítala, že ráno vstane kolem šesté hodiny. „Než se to všechno připraví, rozjezdím se, prohlédnu trať,“ uvedla. Věřila v lepší počasí, než panovalo na sjezdovce Bellevarde při čtvrtečním obřím slalomu, kdy si zkusila trať, na níž dosud závodili na MS jen muži.

„Po dlouhé době je na mistrovství těžký svah, když se podíváme na šampionáty zpátky, byly to sjezdovky mírné,“ podotkla.

Medaili může získat na třetím MS v řadě. V roce 2005 v Borminu získala bronz. Obhájit titul se povedlo jen dvěma lyžařkám. „Ale jako obhajobu to neberu, je to jiný závod na jiném kopci,“ zopakovala.

Největší favoritkou je vedoucí žena SP ve slalomu Němka Maria Rieschová, na tomto MS zatím nejlépe čtvrtá v superkombinaci. „Tentokrát se to podaří,“ slíbila útok na zlato. A královna MS Vonnová? Pojede i přes zranění a operaci ruky pořezané o láhev při oslavách jednoho z jejích dvou triumfů na MS. Bude mít dlahu a nehybný prst. „V tréninku jela čtyřikrát a bylo to dobré,“ řekl kouč amerického týmu Jim Tracy.

Závěr MS naopak musí oželet další hvězda – Kostelič. Zůstane v Chorvatsku, kam si odjel léčit bolavá záda. Původně chtěl jet všechny disciplíny, ale nestihne ani nedělní slalom. Dočkat už se nemůžou francouzští fanoušci, favoritem je domácí Grange.

Ženský slalom jedou i další Češky Kučerová a Kurfürstová. Hrstková už z MS odjela s bolavým kolenem, zranění vyřadilo i Zakouřilovou. Do závodu mužů zasáhnou i Krýzl a Trejbal. Víkendové závody začínají v 10 h, druhé kolo vždy ve 13.30 h. Vysílá ČT 4.

Reklama