Hlavní obsah

Björndalen je mistrem světa ve stíhačce, rozhodla ale až jury

Biatlonista Ole Einar Björndalen nakonec přece jen může v korejském Pchjongčchangu slavit titul mistra světa ve stíhacím závodě. Fenomenální norský závodník nedělní závod s přehledem vyhrál, posléze byl ale spolu s dalšími devíti biatlonisty penalizován za zkrácení tratě a zlato připadlo Maximu Čudovovi z Ruska. Jury mezinárodní unie IBU ale po protestu několika výprav potvrdila původní výsledky. Nejlepší z Čechů Michal Šlesingr finišoval jako devatenáctý.

Článek

Druhé místo obsadil ruský reprezentant Maxim Čudov, který se dokonce pár desítek minut radoval z mistrovského titulu. Bronz vybojoval Björndalenův týmový kolega Alexander Os. Nejlepší z Čechů Michal Šlesingr finišoval na devatenáctém místě.

Björndalen, který se stal sobotním vítězstvím podle získaných medailí definitivně nejlepším biatlonistou historie, dnes znovu ukázal svoji výjimečnost. Norská legenda se od úvodu pevně držela v čele závodu a po celý jeho průběh před sebe nikoho nepustila.

Björndalen přijel do cíle s pohodlným náskokem 42 sekund, ale z 85. vítězství v závodech započítávaných do hodnocení Světového poháru se příliš dlouho neradoval. Krátce po dojetí jury nečekaně oznámila, že si v úvodu nepovoleně zkrátil trať.

Společně s dalšími jedenácti biatlonisty zamířil Björndalen na most překlenující trať směřující na střelnici, zatímco ostatní jej správně oběhli. Následoval protest ruské výpravy, na jehož základě potrestala soutěžní jury zmíněnou dvanáctku závodníků minutovou penalizací, což výrazně zamíchalo pořadím.

"Zkratkou" ztratili 

Norského favorita to na několik desítek minut odsunulo z první pozice, rozhodčí dokonce uvažovali o diskvalifikaci. Vítězství na chvíli připadlo Čudovovi, jenž po přepočítání výsledků porazil Björndalena o 18,3 sekundy. Před norského suveréna se v té době dostal také jeho krajan Os, který dnes vybojoval první seniorskou medaili v kariéře.

Několik reprezentací v čele s Nory však podalo proti upraveným výsledkům protest a pětičlenná odvolací jury nakonec penalizaci zrušila. Podle pravidel unie IBU totiž nemůže být závodník potrestán, pokud si nezkrátí trať tak, aby získal výhodu.

"Na základě rozborů televizního záznamu jsme zjistili, že závodníci, kteří jeli přes most, nezískali výhodu, ale naopak ztratili dvě sekundy," vysvětlil na mimořádné tiskové konferenci viceprezident IBU a člen odvolací jury Ivor Lehoťan ze Slovenska.

Šlesingr věří v další zlepšení ve vytrvalostním závodě 

Nejlepší z Čechů Michal Šlesingr, jenž před šampionátem prodělal virózu, navzdory pěti chybám na střelnici poskočil z 32. pozice po sprintu na solidní 19. místo. Dvojnásobný medailista z předloňského šampionátu si po sobotě trochu spravil chuť.

"Na trati jsem se už netrápil jako v sobotu, kdy jsem měl krizi od samého startu. Trochu mě mrzí pět chyb ve střelbě, ale v tom větru se vlastně jednalo ještě o dobrý výsledek. Věřím, že se mi vrací forma a že ji zužitkuji ve vytrvalostním závodě," uvedl Šlesingr na svazovém webu.

Polepšil si také Zdeněk Vítek. Zkušený závodník se posunul z 50. příčky na 28., a pokud by zůstaly v platnosti penalizace, skončil by ještě o dvě pozice výše. Stíhací závod naopak nevyšel Jaroslavu Soukupovi, jenž dojel se sedmi chybami osmačtyřicátý.

Trenér Vlastimil Vávra byl na rozdíl od sprintu s výkony svých svěřenců spokojený. "Za dnešní výsledky jsem moc rád. Michal se začíná rozjíždět a je vidět, že tvrdý podklad mu svědčí. Zdeněk jel dnes velmi dobře, první stojkou se sice protrápil, ale při druhé ukázal, že i tuto pozici zvládá. Před vytrvalostním závodem je to moc dobře. Věřím, že jej to povzbudí," prohlásil Vávra.

V pondělí je v Pchjongčchangu den volna, v úterý pokračuje mistrovství vytrvalostním závodem mužů na 20 km.

MS v biatlonu v Pchjongčchangu - stíhací závod mužů (12,5 km):
1. Björndalen 31:46,7 (4 tr. okruhy), 2. Čudov (Rus.) -41,7 (3), 3. Os (Nor.) -52,8 (3), 4. Sikora (Pol.) -1:33,4 (3), 5. Berger -1:52,9 (8), 6. Hanevold (oba Nor.) -2:06,9 (5), 7. Deryzemlja (Ukr.) -2:09,8 (4), 8. M. Fourcade (Fr.) -2:20,9 (4), 9. Rösch (Něm.) -2:29,2 (4), 10. S. Fourcade (Fr.) -2:31,7 (6), ...19. Šlesingr -4:06,5 (5), 28. Vítek -4:35,5 (5), 48. Soukup (všichni ČR) -6:15,6 (7).
Průběžné pořadí SP (po 16 z 26 závodů): 1. Sikora 626, 2. Björndalen 570, 3. Svendsen (Nor.) 570, 4. Čudov 542, 5. Greis (Něm.) 473, 6. Bergman (Švéd.) 463, ...24. Šlesingr 221, 43. Vítek 100, 50. Soukup 80, 52. Holubec 78, 54. Dostál 76, 87. Moravec (všichni ČR) 9.

Reklama