Hlavní obsah

Björndalen vyhrál na biatlonovém MS v Koreji i vytrvalostní závod

PCHJONGČCHANG

Norský biatlonista Ole Einar Björndalen získal na mistrovství světa v Pchjongčchangu třetí titul ve třetím závodě. Po triumfech ve sprintu a stíhačce dnes navzdory třem chybám na střelnici vyhrál vytrvalostní závod na dvacet kilometrů, v němž porazil o 14,1 sekundy Němce Christopha Stephena. Bronzovou medaili vybojoval nečekaně Chorvat Jakov Fak.

Článek

Z českých biatlonistů skončil nejlépe Jaroslav Soukup, který obsadil jedenáctou pozici. Šestadvacetiletého Soukupa k nejlepšímu výsledku na mistrovství světa v kariéře vynesla výborná střelba. Hned na první položce sice jednou chyboval, ale pak už byl neomylný a posouval se výsledkovou listinou vzhůru.

"Dnes jsem závodil tak, jak umím, a věřím, že tak budu pokračovat i častěji," citoval server biatlon.cz Soukupa, jenž vyrovnal své dosud nejlepší umístění ze závodu Světového poháru, kterého dosáhl loni ve sprintu v Anterselvě. Navzdory životnímu výsledku na MS si rodák z Lomnice nad Popelkou po závodě postěžoval. "Při první položce se mi v komoře vzpříčil náboj. Musel jsem potom znovu zamířit a ztratil trochu koncentraci. Je to škoda, ale na druhou stranu nevím, co by to se mnou udělalo před poslední položkou, kdybych jel bez chyby," dodal biatlonista, jenž mohl být v případě čisté střelby vicemistrem světa.

Bodovali také Dostál, Vítek a Šlesingr

Patnácté místo obsadil mistr světa v této disciplíně z roku 2005 Roman Dostál. Nejzkušenější z českých biatlonistů na střelnici nasbíral tři trestné minuty a na vítězného Björndalena ztratil necelé dvě. Bodovali i devětadvacátý Zdeněk Vítek, jenž předvedl sedmý nejrychlejší běžecký čas, a osmatřicátý Michal Šlesingr.

Veterán Dostál se dnes v Koreji představil poprvé a sám si uvědomoval, že možná startoval na MS naposledy. "Roky se zastavit nedají a mně bude v létě už devětatřicet. Na druhou stranu i v devětatřiceti letech se člověk může stále učit," uvedl s narážkou na první střelbu, při níž dvakrát chyboval. "Zdálo se mi, že vítr zesílil, a tak jsem ještě oproti nástřelu znovu seřídil mířidla. Byla to chyba," vysvětlil po svém prvním závodě po měsíční pauze.

Björndalen získal svůj třináctý titul v kariéře. Tentokrát střílel výrazně rozvážněji než při sprintu a stíhacím závodě a na prvních dvou položkách mu tato taktika vynesla deset přesných zásahů. Při dalších zastávkách na střelnici sice udělal celkem tři chyby, ale o titul ho to nepřipravilo. V součtu s jedním triumfem z běhu na lyžích tak celkem vyhrál 87. závod Světového poháru v kariéře, čímž překonal dosavadního krále mezi všemi lyžaři Ingemara Stenmarka ze Švédska.

Björndalen po chybách s vítězstvím nepočítal

"To byl vždycky můj sen. Když jsem byl mladý, byl Stenmark velká hvězda. Byl stále hladový po úspěchu. Jako já," uvedl Björndalen. Slavný Nor přiznal, že po třech chybách na střelnici s dnešním vítězstvím nepočítal. "Myslel jsem, že nemám na zlato šanci. Jsem tu v dobré formě, ale střelba není optimální. Měl jsem docela štěstí," dodal.

Další místa na stupních vítězů měla překvapivé obsazení. Třiadvacetiletý Stephan startuje na mistrovství světa poprvé a ziskem stříbrné medaile potvrdil výbornou formu z posledních týdnů, protože na konci ledna vyhrál závod SP v Anterselvě.

Ještě větším šokem byl bronz Chorvata Faka. Jednadvacetiletý biatlonista byl před startem MS ve Světovém poháru nejlépe patnáctý a v Pchjongčchangu už obsadil čtrnácté místo ve sprintu. Dnes dokonce útočil na titul, ale jediná chyba na poslední střelecké položce ho odsunula na třetí pozici. Tu uhájil s náskokem pouhých devíti desetin sekundy před Francouzem Simonem Fourcadem.

Na start vytrvalostního závodu se nepostavil obhájce titulu v této disciplíně Emil Hegle Svendsen. Třiadvacetiletý norský biatlonista se už uzdravil, ale po nemoci se stále necítil na to, aby mohl konkurovat nejlepším.

MS v biatlonu v Pchjongčchangu - vytrvalostní závod mužů (20 km):
1. Björndalen (Nor.) 52:28,0 (3 trestné minuty), 2. Stephan (Něm.) -14,1 (1), 3. Fak (Chorv.) -17,1 (1), 4. Fourcade -18,0 (2), 5. Ekholm (Švéd.) -26,3 (1), 6. Landertinger (Rak.) -36,0 (2), 7. Čerezov (Rus.) -37,8 (1), 8. Deryzemlja (Ukr.) -39,1 (2), 9. Sikora (Pol.) -44,9 (4), 10. Čudov (Rus.) -49,3 (2), 11. Soukup -1:13,7 (1), ...15. Dostál 1:59,7 (3), 29. Vítek -3:09,6 (5), 38. Šlesingr (všichni ČR) -3:51,9 (4).
Průběžné pořadí SP (po 17 z 26 závodů):
1. Sikora 658 b., 2. Björndalen 630, 3. Čudov 573, 4. Svendsen (Nor.) 570, 5. Greis (Něm.) 495, 6. Os (Nor.) 464, ...24. Šlesingr 224, 43. Vítek 112, 44. Soukup 110, 46. Dostál 102, 56. Holubec 78, 90. Moravec (všichni ČR) 9.

Reklama

Související témata: