Hlavní obsah

Ruské biatlonistky i v oslabené sestavě získaly titul ve štafetě

PCHOJNGČCHANG

Ruské biatlonistky zvítězily i v oslabené sestavě bez potrestaných dopingových hříšnic ve štafetovém závodě na světovém šampionátu v korejském Pchjongčchangu. Čtveřice Světlana Slepcovová, Anna Bulyginová, Olga Medvedcevová a Olga Zajcevová díky lepší střelbě porazila obhájkyně titulu z Německa, třetí skončily Francouzky. České družstvo dojelo na dvanácté příčce.

Článek

Favorizované Němky, které v sobotu útočily na třetí světové zlato za sebou, od úvodu dotahovaly. Poprvé se jim podařilo dostat do čela v závěru třetího úseku, a když vzápětí Andrea Henkelová předávala štafetu dvojnásobné mistryni z předchozích individuálních závodů Kati Wilhelmové, zdálo se, že je o titulu rozhodnuto.

Jenže na střelnici znovu zaúřadoval silný vítr. Nejpevnější nervy měla Zajcevová, která nejlépe zvládla i závěrečnou položku vestoje a s pohodlným náskokem téměř půl druhé minuty si mohla v cíli dovolit i oslavu s ruskou vlajkou. Spolu s kolegyněmi z týmu vyhrály čtvrtou z pěti štafet v probíhající sezoně, přestože jim chyběly potrestané opory Jekatěrina Jurjevová a Albina Achatovová. Do celkového hodnocení disciplíny se však Ruskám počítá pouze dnešní výhra, o předchozí body kvůli dopingovým proviněním přišly.

V českých barvách potvrdila skvělou formu česká juniorka Veronika Vítková, která na prvním úseku překonala hned na startu nebezpečně vyhlížející pád a díky vynikajícímu běžeckému času předávala Zdence Vejnarové těsně pod stupni vítězů.

Hůlkou si Vítková píchla do boty

"Na startu jsem trochu zaspala, chtěla jsem to dohnat a hůlkou jsem si píchla do boty. Najednou jsem byla na zemi ani nevím jak," popsala Vítková na svazovém webu svůj pád. "První kolo jsem se ještě trochu trápila, ale pak jsem se rozjela a bylo to v pohodě. Jsem ráda, že se mi v tom větru podařilo náhradními náboji brzo dostřelit všechny terče," pochvalovala si současná česká jednička.

Svěřenkyně kouče Milana Janouška však výborné umístění neudržely. Vejnarová při nevyzpytatelné střelbě vestoje musela na tři trestná kola, čímž prakticky pohřbila naděje týmu na umístění v elitní desítce. Střelecky se nedařilo ani dalším reprezentantkám Veronice Zvařičové a Zuzaně Tryznové, a tým nakonec finišoval s šesti chybami dvanáctý.

Na poslední chvíli vypadla ze sestavy nemocná finišmanka Magda Rezlerová, kterou na posledním úseku musela nahradit mladá Tryznová. "Magda se necítí dobře, má chycené průdušky a to znamená, že není ve stoprocentní fyzické ani psychické kondici. Ráno ještě nevypadala tak, že by nemohla startovat, ale odpoledne už jiné řešení nebylo," uvedl Janoušek.

MS v biatlonu - štafeta žen (4x6 km):
1. Rusko (Slepcovová, Bulyginová, Medvedcevová, Zajcevová) 1:13:12,9 (0 tr. okruhů), 2. Německo (Becková, Neunerová, Henkelová, Wilhelmová) -1:15,1 (3), 3. Francie (Brunetová, Becaertová, Dorinová, Baillyová) -1:27,5 (1), 4. Bělorusko -1:41,7 (0), 5. Švédsko -2:29,9 (2), 6. Polsko -2:55,8 (4), ...12. Česko (Vítková, Vejnarová, Zvařičová, Tryznová) -7:23,9 (6).

Reklama

Související témata: