Hlavní obsah

Soupeři mají jasno - prý jim seberu zlato, směje se Kraus

PRAHA

Necelý den stráví skikrosař Tomáš Kraus doma s rodinou a pak zamíří do Japonska, kde se uskuteční světový šampionát. Na něm bude český lyžař obhajovat zlatou medaili a pokusí se tak získat třetí titul mistra světa v řadě. "Jeden Švéd mi říkal, že se všichni mohou snažit, ale pak prý přijedu já a titul si stejně vezmu. Pokusím se tedy třetí zlato získat," prohlásil Kraus.

Článek

Ve středu ráno se po necelých dvou měsících vrátil domů na den nejlepší český skikrosař Tomáš Kraus. Ve čtvrtek však už nabere směr Japonsko, kde se uskuteční mistrovství světa. „Druhého ledna jsem odjížděl na závody Světového poháru a od té doby jsem byl kromě malých přestávek neustále na cestách. Ten jediný den, co budu doma, se chci věnovat dcerce a manželce,“ řekl trojnásobný vítěz Světového poháru na středeční tiskové konferenci v Praze.

V letošní sezóně opět vede průběžné pořadí SP - dvakrát se radoval z vítězství, třikrát ale skončil na pátém místě. „Já mám vždy jednu sezónu lepší a druhou horší. Takže pokud je ten letošní rok horší, příští, který bude olympijský, by mohl dobře vyjít,“ přemýšlel nahlas Kraus. „Letos už jsem byl třikrát pátý, je to ale spíš náhoda, než že by tam byl nějaký problém. Tak doufám, že už to bylo naposledy. V malém finále se mi pak už vždy dařilo a vyhrál jsem jej. V norském Vossu, kde jsem před několika dny vyhrál, byla těžká trať. A ta mi přeci jen více vyhovuje," přiznal děčínský rodák.

"Pořadí tolik nesleduji. Vím, že vedu. Ale stačí jeden výpadek nebo zranění a všechno je pryč. Proto tomu nevěnuji velkou pozornost. Ještě nás čekají tři závody. Ve hře je tedy 300 bodů, uvidíme, jak to dopadne," vyprávěl čtyřiatřicetiletý lyžař.

Obhajoba zlata nebude jednoduchá

Než ale Světový pohár vyvrcholí, čeká na Tomáše Krause obhajoba titulu mistra světa. "Nebude to vůbec jednoduché. V Japonsku se jely už tři závody Světového poháru a vždy zvítězil domácí závodník. Určitě budou tedy chtít vyhrát i nyní. Navíc Hiroomi Takizawa už na tratích pilně trénuje. Ani posledních dvou soutěží SP se nezúčastnil," uvedl nejlepší český skikrosař.

Přesto však zůstává největším favoritem. "Jeden Švéd mi říkal, že se všichni mohou snažit, ale pak prý přijedu já a titul si stejně vezmu. Pokusím se tedy třetí zlato získat. V Japonsku chodí fandit hodně lidí, což je příjemné," těší se na atmosféru Kraus. Do japonského Inawashira spolu s Tomášem Krausem odletí další český skikrosař - Zdeněk Šafář. "Nakonec jsem se rozhodl, že pojede jen Tomáš se Zdeňkem. Ostatní nemají dostatečnou výkonnost," dodal trenér Vladimír Augusta.

Reklama