Hlavní obsah

Na záludném svahu v Inawaširu se může stát všechno, říká před MS Sudová

Příkrá, těžká, záludná. Takovými přívlastky charakterizuje akrobatická lyžařka Nikola Sudová sjezdovku v japonském Inawaširu, kde ji příští víkend čekají dva závody mistrovství světa. Při loňském testu v zemi vycházejícího slunce dojela druhá. „Jsem v top šestce, která má šanci na medaili, ale stát se může cokoliv,“ upozorňuje česká boulařka před odletem na šampionát.

Článek

Sudová odjíždí do Japonska s povzbuzeným sebevědomím, přesně před týdnem skončila druhá v závodu Světového pohár v norském Vossu. „Takový výsledek jsem potřebovala. Jela jsem na hraně, chtěla jsem útočit na vítězství. Přidalo mi to na sebevědomí,“ líčila spokojeně při pátečním setkání s novináři v běžeckém areálu ve Vesci.

Zatímco ale trať v norském středisku považuje šestadvacetiletá závodnice za jednoduchou, Inawaširo je prý jiná třída. „Je to náročný kopec, nedá se moc natrénovat. Já mám technicky obtížné tratě raději než ty lehké, v Inawaširu je ale sjezdovka záludná. Nikdo neví, co se na ní může stát. Pamatuji si, že loni jsem se po startu hodně odpíchla a to byla velká chyba, svah je příliš prudký a na první skok není dobré přijet moc rychle,“ vysvětlovala. Proto ani nemyslela na to, že by se pokusila zařadit do své jízdy dvojitou helikoptéru, prvek, který již téměř dva roky nacvičuje.

„Bylo by to riskantní, kvůli zdravotním potížím jsem měla problém s jeho tréninkem. Plán byl skočit jej v letošní sezóně za každou cenu. Při závodu v  Mont Gabrielu byl natrénovaný, ale po kvalifikaci jsem byla hodně vysoko a jela raději na jistotu. V Deer Valey jsem měla natažené kolenní vazy a nezkoušela jej ani v Cypress,“ přiblížila. Do jízdy tak nejspíš zařadí tradiční prvky, na horním můstku helikoptéru s roznožkou a na spodním skoku salto s krosem.

Těší se na bouřlivou atmosféru

Sudové patří v průběžném pořadí Světového poháru čtvrtá příčka, šance na umístění v Inawaširu ale prý podle žebříčku odhadovat nelze. „Jsem v top šestce, která má šanci na medaili, ale stát se může cokoliv a na stupních vítězů bude někdo jiný,“ upozornila stříbrná medailistka z mistrovství světa ve finské Ruce v roce 2005.

Lyžování v Japonsku není dvakrát populárním sportem, jízda v boulích má ale podle Sudové v tomto ohledu výsadní postavení. „Prý je to druhý nejoblíbenější sport, hned po sumó. Lidi tam strašně fandí, jsou milí, vstřícní, usměvaví, atmosféra je nepopsatelná,“ těšila se na Dálný východ česká závodnice.

Závod jednotlivců čeká Sudovou v Inawaširu v sobotu 7. března, o den později je na programu duální závod. Z český závodníků se v Japonsku představí v boulích také Nikolina sestra Šárka, mezi muži budou bojovat Lukáš Vaculík, Marek Bus a Matěj Kotek.

Reklama