Hlavní obsah

Kraus titul mistra světa ve skikrosu neobhájí, vypadl v 1. kole

Lyžař Tomáš Kraus třetí titul mistra světa ve skikrosu nezískal. Na světovém šampionátu v japonském Inawaširu skončila v pondělí jeho cesta hned v prvním kole, v němž ve své jízdě obsadil poslední místo a v konečné klasifikaci byl na 23. příčce. Druhý český zástupce Zdeněk Šafář nedokončil kvalifikaci.

Článek

Skikros do pondělí jiného světového šampióna než Krause nepoznal. Český lyžař vládl disciplíně od jejího zařazení do programu mistrovství světa v akrobatickém lyžování roce 2005, když vyhrál oba předchozí šampionáty ve finské Ruce a v italské Madonně di Campiglio.

Krause na trůnu vystřídal Rakušan Andreas Matt. Mladší bratr dvojnásobného mistra světa ve slalomu Maria Matta ve finále porazil krajana Thomase Zangerla a dvojici Kanaďanů Davey Barr a a Christopher Del Bosco.

Šestadvacetiletý Matt si tak o pět příček polepšil oproti předchozímu umístění na mistrovství světa před dvěma lety. Dosud bylo jeho největším úspěchem vítězství v lednovém závodu Světového poháru v Les Contamines. V průběžném pořadí seriálu, který vede Kraus, je čtvrtý.

Mezi ženami získala titul Kanaďanka Ashleigh McIvorová, která ve zlato proměnila premiérovou účast na mistrovství světa.

Náladu si může spravit ve Světovém poháru

Kraus, jenž v úterý oslaví 35. narozeniny, na šampionát v Inawaširu nebude rád vzpomínat. Z kvalifikace postoupil až 18. časem a v prvním kole vyřazovací části dojel ve své čtveřici poslední. Rychlejší byli Kanaďané Brady Leman a Barr i Švýcar Armin Niederer.

Náladu si Kraus může ve zbytku sezóny spravit ve Světovém poháru, v němž míří za čtvrtým celkovým vítězstvím v kariéře. Před závěrečnými třemi závody má v čele průběžného pořadí náskok 95 bodů před Del Boskem.

Z prvního kola nepostoupil ani další z favoritů a obhájce stříbra, bývalý český reprezentant jezdící v barvách Kanady, Stanley Hayer.

MS v akrobatickém lyžování v Inawaširu - skikros:
Muži: 1. A. Matt, 2. Zangerl (oba Rak.), 3. Barr, 4. Del Bosco (oba Kan.), ...23. Kraus, Šafář (oba ČR) nedokončil.
Ženy: 1. McIvorová (Kan.), 2. Huttaryová (Rak.), 3. Boulangeatová (Fr.), 4. Faričová (Slovin.).

Reklama