Hlavní obsah

Ahonen se vrací, chce skákat na ZOH ve Vancouveru

Janne Ahonen ohlásil návrat ke skoku na lyžích. Jednatřicetiletý Fin, který téměř přesně před rokem ukončil kariéru, chce startovat na olympiádě ve Vancouveru 2010. Olympijské zlato totiž během kariéry nikdy nezískal.

Článek

"Hned se pustím se stoprocentním odhodláním do tréninku," citoval Ahonena list Ilta-Sanomat. Přípravu bude směřovat nejen k olympiádě ve Vancouveru, ale v příští sezóně by chtěl také startovat na Turné čtyř můstků, které dokázal jako jediný v historii vyhrát pětkrát, a na mistrovství světa.

Ke svému rozhodnutí dospěl během sledování světového šampionátu v Liberci, kde Finové vyšli medailově naprázdno. "Často jsem během zimy přemýšlel nad tím, jakého umístění bych dosáhl," prohlásil v rozhovoru pro televizi MTV3. Bez své dlouholeté opory finský tým v této sezóně výsledkově zaostává, v závodech Světového poháru dosáhl na vítězství jen jednou Harri Olli.

Ahonen během kariéry, kterou zahájil v roce 1993, vyhrál téměř všechno, co mohl. Dvakrát triumfoval ve Světovém poháru a má pět titulů mistra světa. Jediné, co nikdy nezískal, je olympijské zlato. Ve sbírce má stříbro ze soutěže družstev v Salt Lake City 2002 a z Turína 2006.

Reklama

Související témata: