Hlavní obsah

Boulařka Sudová zakončila sezónu druhým místem ve finále SP

LA PLAGNE

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová zakončila sezónu druhým místem ve finále Světového poháru ve francouzském La Plagne. Bronzová medailistka z nedávného mistrovství světa nestačila v paralelním závodu v boulích pouze na Rakušanku Margaretu Marblerovou a v konečném hodnocení seriálu skončila čtvrtá osm bodů právě za svou středeční přemožitelkou.

Článek

Sudová den po svých sedmadvacátých narozeninách dosáhla počtvrté v sezoně SP na umístění na stupních vítězů a těsně jí unikl třetí triumf v kariéře. Ve finále udělala menší chybu ve střední pasáži mezi oběma skoky a podle výroku rozhodčích prohrála s Marblerovou relativně těsně 15:20. Pokud by Rakušanku porazila, skončila by v pořadí SP třetí, neboť dvojnásobná mistryně světa z Inawašira Aiko Uemuraová, jíž tato pozice patřila, ve Francii nestartovala.

"Nakonec to nebylo třetí místo ve Světovém poháru, jak jsem si přála, to trochu mrzí, ale dostala jsem se dnes do finále a udělala jsem pro to maximum," řekla v rozhovoru pro ČTK z Francie Sudová. "Nakonec se to tak sešlo, že jsme o to třetí místo jely s Margaritou proti sobě, takže jedna prohrát musela. Ale to nevadí, já ji to příští rok vrátím," usmála se nad vidinou olympijských her za rok ve Vancouveru.

Středeční vyřazovací závod Sudová zahájila suverénním vítězstvím nad Italkou Deborah Scanziovou. Ve čtvrtfinále sice dojela do cíle až po Američance Shelly Robertsonové, ale rozhodčí ocenili její techniku a poslali do semifinále jasným rozhodnutím 22:13 ji.

Ani v boji o finále s Kanaďankou Maxime Dufourovou-Lapointeovou neměla druhá žena loňského pořadí SP Sudová lepší čas, ale arbitři rozhodli o jejím postupu těsným poměrem 19:16. Ve finále se pak česká reprezentantka musela po třech výhrách sklonit před Rakušankou Marblerovou.

Suverenitu potvrdil Kanaďan Bilodeau

Celkové prvenství v seriálu si navzdory překvapivému vyřazení v 1. kole zajistila Američanka Hannah Kearneyová. Mezi muži potvrdil svou suverenitu pátým vítězstvím za sebou Kanaďan Alexandre Bilodeau.

Letošní sezóna byla pro Sudovou úspěšná, přestože neobhájila loňskou celkovou druhou pozici ve Světovém poháru. "Určitě je pro mě také trochu zklamání, že jsem nedokázala skákat dvojitou helikoptéru, to je asi hlavní minus sezony," prohlásila Sudová.

Naopak se radovala z toho, že se naučila jezdit na hranici rizika. "Proto jsem byla občas nahoře a občas dole. Naučila jsem se jezdit pod tlakem, vyburcovat se. To je dobře vůči příští sezoně," uvedla.

V minulém týdnu byla na vyšetření u fyzioterapeuta Pavla Koláře kvůli bolavému kolenu, které ji trápí už několik týdnů. Ještě ji čeká magnetická rezonance. "Ale s největší pravděpodobností se jedná o zevní meniskus, takže budu muset na menší zákrok si ho nechat vyndat," prohlásila Sudová, které se v kariéře zranění zatím vyhýbala.

Finále Světového poháru v La Plagne pokračuje ve čtvrtek závody v U-rampě a pátečním skikrosem, v němž bude o celkové vítězství bojovat Tomáš Kraus.

Světový pohár v paralelní jízdě v boulích v La Plagne:
Muži: 1. Bilodeau (Kan.), 2. Colas, 3. Ochs, 4. Benna (všichni Fr.), 5. Marquis (Kan.), 6. Morse (USA).
Konečné pořadí SP (po 9 závodech): 1. Bilodeau 790, 2. Colas 564, 3. Marquis 362, ...46. Vaculík (ČR) 12.
Ženy: 1. Marblerová (Rak.), 2. N. Sudová (ČR), 3. Ch. Dufourová-Lapointeová, 4. M. Dufourová-Lapointeová, 5. Heilová (všechny Kan.), 6. Toritová (USA).
Konečné pořadí SP (po 9 závodech): 1. Kearneyová (USA) 642, 2. Heilová 574, 3. Marblerová 464, 4. N. Sudová 456, ...32. Š. Sudová 31, 37. Vaculíková (obě ČR) 21.

Reklama