Hlavní obsah

Bolavé koleno mění plány Sudové na odpočinek po sezóně

LA PLAGNE

Podle vyšetření bolavého kolena a případného lékařského zákroku se bude odvíjet dovolená a další plány akrobatické lyžařky Nikoly Sudové po sezóně. Bronzová medailistka v jízdě v boulích z mistrovství světa v Inawaširu se příští týden podrobí magnetické rezonanci, která by měla potvrdit poškození zevního menisku, a dalšímu vyšetření u fyzioterapeuta Pavla Koláře, jenž rozhodne o lékařském postupu.

Článek

"Ráda bych jela do tepla k moři a udělám pro to všechno, abych si odpočinula, ale musím počkat na výsledek vyšetření a případný zákrok, což mi trochu narušilo plány," řekla v rozhovoru pro ČTK Sudová. "Pokud se to protáhne do května, moc času už nebude," upozornila boulařka, že právě v tu dobu už se bude muset začít chystat na příští sezónu s vrcholem na olympijských hrách ve Vancouveru.

V uplynulé sezóně potvrdila, že patří mezi absolutní světovou špičku. Neobhájila sice druhé místo v celkovém pořadí Světového poháru, ale má medaili z MS. "Neberu to tak, že jsem neobhájila. Mám na to, abych byla na bedně. Že to nevyšlo, mě mrzí, ale bylo to i investicí do dalšího roku," řekla Sudová. Zhruba uprostřed sezóny totiž zkoušela víc riskovat. "Abych se naučila zvládat závod pod tlakem kvůli olympiádě. Soutěžní jízdy se nejlépe natrénují v závodě," vysvětlila.

Sudová: Nejsem tym, který by se sesypal

Za rok bude startovat na své třetí olympiádě. V Turíně 2006 obsadila šesté místo a tehdy se hovořilo i o tom, že jí rozhodčí nepřáli. Sudová věří, že tlak na favoritku ustojí. "Už pro Turín jsem byla jako adeptka na medaili, takže to bude srovnatelné. Měla bych to zvládnout, nejsem typ, který by se sesypal," prohlásila věčně dobře naložená lyžařka. Pomůže jí také, že už je známější. "Nemělo by to hrát roli, ale vím, že hraje. Ale bude to olympijský závod, to je trochu jiné," podotkla.

Nejvíc chce zapracovat na skocích, techniku jízdy má podle svých slov dobrou. "A také udržet rychlost," plánovala. Už předloni hovořila o zařazení dvojité helikoptéry, ani v uplynulé sezóně ji ale nedokázala do soutěžní jízdy zabudovat. "Měli jsme to několikrát v plánu, ale většinou to zhatilo zdraví," připomněla potíže s kolenem při závodech v zámoří i dvě nachlazení. "Je to ale také o vyježděnosti," naznačila, že za rok bude opět o něco zkušenější.

Uplynulá sezóna byla jednou z nejnáročnějších v její kariéře. "Dnes jsem se poprvé trochu zastavila a zjistila, že vlastně už nejsou žádné závody," žertovala lyžařka. A příští by mohla být ještě horší, i kvůli náročné termínové listině. "To se asi zblázníme," upozornila například na čtyři závody před Vánoci. Plány však zatím nejsou potvrzené. "Pokud to ale bude neúnosné kvůli olympiádě, tak některé závody vynecháme a bude to," řekla.

Spory s lyžařským svazem řešit nechce

Sudová se nyní nechce zabývat spory s lyžařským svazem, které před sezónou opět eskalovaly. Jedním z problémů je rozdílnost názorů na případné odměny za umístění v celkovém pořadí SP a v hodnocení disciplíny. Svaz totiž vyplácí peníze pouze za celkové umístění v akrobatickém SP, kde se hodnotí všechny disciplíny skikros, boule, skoky i U-rampa dohromady. "Svaz v tom neustoupí, to je zbytečné řešit," uvedla Sudová.

Dohodla se s vedením svazu alespoň na tom, že jí budou proplaceny výdaje na Světové poháry a účast na mistrovství světa v Japonsku. "Do dneška jsem všechno zaplatila ze svých sponzorských peněz, ale v lednu jsme se nějak domluvili, že se to vyřeší," řekla Sudová, členka týmu Kateřiny Neumannové. "Takže to za mě teď řeší agentura," dodala.

V sezóně 2005/06 rovněž Sudová nedostala zaplaceno za výdaje při cestování na závody. Tehdy dokonce došlo na soud asi o čtvrt miliónu korun, který se táhne dodnes.

Reklama