Hlavní obsah

Sjezdaře čeká na závěr veleúspěšné sezóny boj o domácí tituly

PRAHA

Stříbrná medaile Šárky Záhrobské ze mistrovství světa ve Val d’Isére, ale také výkony Kryštofa Krýzla, Petra Záhrobského, Filipa Trejbala či Martina Vráblíka přispěly k tomu, že se čeští alpští lyžaři budou ohlížet za uplynulou sezónou jako za veleúspěšnou. A v příští sezóně Světového poháru bude mít české lyžování poprvé v historii zajištěné v každé disciplíně víc než jedno místo.

Článek

„Přes poměrně velký počet zraněných dosáhli naši závodníci ve Světovém a Evropském poháru mnoha hodnotných umístění,“ líčil spokojeně na pátečním setkání s novináři šéf úseku alpských disciplín Svazu lyžařů Miroslav Jarouš.

Nejbohatší sbírku vavřínů má již tradičně Záhrobská, která ke stříbru z MS přidala premiérové vítězství ve slalomu SP v Aspenu a v dalších závodech se celkem třikrát probojovala na stupně vítězů. Výkony z průběhu sezóny vynesly jedničku českého lyžování na druhé místo v celkovém hodnocení slalomu SP.

Dařilo se ale také Kryštofu Krýzlovi, který se na mistrovství světa blýskl 8. místem ve slalomu a 11. příčkou v superkombinaci. Dvaadvacetiletý specialista na točiví disciplíny dokázal bodovat i ve Světovém poháru a v závěru sezóny si zajistil místo v elitní slalomářské třicítce pro příští rok, což se vyjma superkombinace žádnému českému sjezdaři v novodobé historii nepodařilo.

V Evropském poháru řádil Petr Záhrobský. Osmadvacetiletý závodník v kontinentálním seriálu vyhrál všech pět závodů v super-G a v konečném pořadí poháru skončil třetí. Mimo to bodoval v super-G i ve sjezdu ve Světovém poháru. Body z SP vydolovali také Filip Trejbal a Martin Vráblík, jemuž ale plány pro druhou polovinu zhatily přetrhané kolenní vazy.

Českou špičku čeká dostaveníčko ve Špindlerově Mlýně  

Vyjma odpočívající Záhrobské a zraněných lyžařů se nyní česká špička chystá na boj o domácí tituly. Mezinárodní mistrovství České republiky bude již tradičně hostit skiareál ve Svatém Petru ve Špindlerově Mlýně a organizátoři kromě českých závodníků a závodnic čekají účastníky ze Slovenska, Polska, Rumunska a dalších, lyžařsky méně významných států.

Zdravotní komplikace nepustí na start vedle Vráblíka ani Ondřeje Banka, který po zlomenině lýtkové a holenní kosti sezónu vynechal, chybět budou také Petra Zakouřilová, Michaela Smutná a nejspíš i Eva Kurfürstová.

Program MMČR v alpském lyžování
24. března: superobří slalom muži a ženy, superkombinace muži a ženy, 25. března: obří slalom ženy, 26. března: obří slalom muži, 27. března: slalom muži a ženy.

Reklama

Související témata: