Hlavní obsah

Skikrosař Kraus vyhrál závod v La Plagne i celý Světový pohár

LA PLAGNE

Český skikrosař Tomáš Kraus obhájil celkové vítězství ve Světovém poháru, který vyhrál v kariéře už počtvrté. Bývalý dvojnásobný mistr světa k tomu v pátek přidal první místo ve finále seriálu ve francouzském La Plagne. V poslední jízdě porazil Švýcara Armina Niederera a Kanaďana Stanleyho Hayera, bývalého českého reprezentanta.

Foto: Sport.cz

Skikrosař Tomáš Kraus

Článek

Pětatřicetiletý Kraus procházel závodem jako nůž máslem. V každé ze čtyř jízd byl v čele od začátku až do konce. Těžil i z toho, že startoval vždy z levé výhodnější strany jako vedoucí muž Světového poháru, do jehož finále se kvalifikovalo nejlepších 32 jezdců. Z absolutní špičky nestartoval pouze zraněný mistr světa Rakušan Andreas Matt.

Až do semifinále postupoval hladce také Krausův vyzyvatel Kanaďan Christopher Delbosco, který českého skikrosaře mohl ještě v celkovém hodnocení jako jediný přestihnout. Pak ale udělal velkou chybu na startu a navíc ze čtvrté pozice upadl. V té chvíli bylo jasné, že Kraus je celkovým vítězem seriálu.

V osmifinále postoupil z druhého místa také druhý český závodník Zdeněk Šafář, ale ve čtvrtfinále po nepovedeném startu vyjel z trati.

Závěrečný závod SP ve skikrosu v La Plagne:
Muži: 1. Kraus (ČR), 2. Niederer (Švýc.), 3. Hayer (Kan.), 4. Lewen (Švéd.), 5. Barr (Kan.), 6. Eliasson (Švéd.), ...15. Šafář (ČR).
Konečné pořadí (po 9 závodech): 1. Kraus 574, 2. Delbosco (Kan.) 462, 3. Lewen 423, ...28. Šafář 81.
Ženy: 1. Davidová (Fr.), 2. Serwaová (Kan.), 3. Serainová (Švýc.), 4. Grauvoglová (Něm.), 5. Clineová (Kan.), 6. Gutensohnová (Rak.).
Konečné pořadí (po 10 závodech): 1. Davidová 860, 2. Gutensohnová 469, 3. Serwaová 416.

Reklama