Hlavní obsah

Koukal má formu, ale konec lyžařské sezóny vítá

PRAHA

Nejúspěšnějším českým lyžařem ve finále Světového poháru ve Švédsku byl Martin Koukal, ale více než deváté místo ve čtyřdílném seriálu ho potěšilo, že si vybojoval pro příští sezónu účast v elitní červené skupině nejlepších třiceti běžců.

Článek

Jeho forma by možná ještě gradovala, přesto mu není líto, že sezóna končí. "Bylo toho až příliš a je dobře končit, když se člověk cítí dobře. Alespoň budu mít dobrou motivaci pro příští rok," řekl v pondělí Koukal novinářům po návratu ze Švédska.

Svému cíli dostat se do červené skupiny podřídil taktiku v nedělním závěrečném závodě na 15 km volnou technikou ve Falunu, kde skončil jedenáctý. "Zařídili jsme se s Lukášem (Bauerem), jak jsme potřebovali. Musel jsem jet na co nejrychlejší čas a vyjet červenou skupinu. Přišel jsem tím sice o nějaké místo v celkovém pořadí, ale to bylo druhořadé," uvedl Koukal. "Několik lidí ze skupiny nás porazilo, ale kdybychom nejeli tempo, tak by nás dojeli další. Porazilo by nás třeba více soupeřů a na červenou skupinu by mi to nedalo," uvedl bývalý mistr světa na 50 km.

Přestože sezóna se pro něj nevyvíjela dobře i kvůli zranění, s jejím závěrem byl Koukal spokojen. "Povedlo se mi mistrovství světa v Liberci a teď jsem se dostal do červené skupiny pro příští rok, takže je to dobré," řekl třicetiletý lyžař.

Před severským turné na konci sezóny neměl na kontě jediný bod, ale nakonec obsadil ve Světovém poháru jako druhý nejlepší Čech po Lukáši Bauerovi 44. místo. Zvrat prý přinesla vydařená příprava před mistrovstvím světa. "V Liberci jsem chtěl bojovat o medaili, ale na start jde s takovým cílem dvacet lidí a smějí se jen tři. Ostatní brečí, nebo jsou spokojeni. Já patřil k těm, co medaili neměli, ale spokojeni byli," prohlásil Koukal.

Reklama