Hlavní obsah

Legenda extrémního lyžování McConkey je po smrti, neotevřel se jí padák

CORVARA

Legenda extrémního lyžování Shane McConkey zahynul během natáčení v italských horách. Devětadvacetiletému Kanaďanovi se podle filmařské společnosti Matchstick Productions nepovedlo během volného pádu v Dolomitech otevřít padák při takzvaném ski base jumpu, při kterém lyžař skáče ze skály.

Článek

Během své kariéry vyhrál McConkey dvakrát světovou sérii ve volném lyžování a před deseti lety skončil druhých na populárních X-Games. V roce 2001 ho časopis Skiing Mag vyhlásil lyžařskou jedničkou v Severní Americe a čtenáři magazínu Powder ho třikrát zvolili Lyžařem roku.

Své lyžařské umění předvedl ve dvacítce filmů, díky kterým se stal populární postavou. Byl také zakladatelem mezinárodní asociace volného lyžování. Proslul také jako inovátor vybavení pro freeskiing.

"Dalo by se skoro říct, že to byl Michael Jordan lyžařského světa. Zanechal tu trvalý odkaz," uvedl filmař Scott Gaffney, který spolupracoval s McConkeym patnáct let.

"Shane miloval život a zlepšoval obojí, čemu se věnoval, lyžování i base jumping. Bohužel sport, v kterém byl průkopníkem, nesl také svá rizika," řekl agentuře AP mluvčí společnosti Red Bull, která byla McConkeyho sponzorem a podílela se i na jeho poslední akci.

McConkey po sobě zanechal manželku a tříletou dceru.

Reklama