Hlavní obsah

Bauera čeká další operace, příští rok chce uspět na Tour de Ski i OH

PRAHA

I když teprve o uplynulém víkendu ukončil letošní sezónu, v hlavě už spřádá plány na tu příští. Běžec na lyžích Lukáš Bauer bude na zimní olympiádě ve Vancouveru obhajovat stříbro na patnáctce, mezi nejlepšími chce ale bojovat i na Tour de Ski. Prvním krokem k úspěchu má být plánovaná operace nosní přepážky, kterou český závodník podstoupí v dubnu.

Článek

Bauerovu letošní sezónu neustávající zdravotní potíže výrazně ovlivnily a trenér Miroslav Petrásek musel během přípravy na mistrovství světa v Liberci třikrát měnit tréninkový plán. Český lyžař proto po konzultacích s lékaři přistoupil na operativní řešení. „Doktoři se shodli, že po mandlích, které mi odebrali před dvěma lety, je zdroj problémů v nose. Proto půjdu na operaci nosní přepážky. Nikde není psáno, že nebudu mít problémy dál, ale jde o to je minimalizovat,“ uvedl Bauer na úterním setkání s novináři.

Jednatřicetiletý závodník udělal tečku za letošní sezónou o víkendu na Horních Mísečkách při mistrovství České republiky, kde vybojoval dva tituly na patnáctikilometrové trati klasickou i volnou technikou. „Překvapilo mě, že jsem dominoval na obou tratích. Každopádně mi mistrovství spravilo chuť, i když sezóna byla hodně slušná. Celkové deváté místo ve Světovém poháru a páté místo v pořadí distančních závodů je dobré,“ vyprávěl Bauer.

Příští rok dva vrcholy 

Do přípravy na olympijskou sezónu naskočí loňský vítěz SP i seriálu Tour de Ski v polovině května. „Do té doby chci být s rodinou, vyřešit zdraví a taky školu, která mě tlačí. Nepředpokládám, že by se samotný trénink na olympijský rok výrazným způsobem změnil,“ podotkl.

Obnovit by ale chtěl spolupráci se sportovním psychologem Olegem Mazurovem, jenž Bauerovi pomáhal již před úspěšným vystoupením v Turíně. „Dva tři roky jsem bez psychologa fungoval, ale příští sezóna bude asi náročnější. Jde o to dostat se do stavu, abych dokázal být koncentrovaný na konkrétní den a konkrétní hodinu. Prostě potrénovat hlavu,“ vysvětlil stříbrný medailista z Liberce.

Zatímco co uplynulou sezónu se soustředil a formu časoval jen s ohledem na světový šampionát na domácí půdě, v příštím roce chce mít vrcholy dva. „Letos jsme MS postavili výrazně nade vše, což mě moc nebavilo. Neustále bojujete s nejistotou, zda jdete správným směrem. Proto bych se chtěl v příští sezóně soustředit na Tour de Ski i olympijské hry. Nejraději bych se tedy nesoustředil na nic a jezdil parádně od začátku sezóny až do konce,“ dodal se smíchem Bauer.

Reklama