Hlavní obsah

Kouč Petrásek už končit nechce a spřádá plány na olympijskou sezónu

PRAHA

Zklamání z propadáku na mistrovství světa v Liberci už hodil za hlavu. Trenér českých běžců na lyžích Miroslav Petrásek věřil v medaili ze štafety, po debaklu v podobě 12. místa ale v návalu emocí dokonce zvažoval rezignaci. Pět týdnů po šampionátu už má ale jasno. Chce pokračovat a zklamání napravit v nadcházející sezóně, jejímž vrcholem budou olympijské hry ve Vancouveru.

Článek

„K propadáku ve štafetě jsem přispěl svým dílem. Nedokázal jsem kluky připravit tak, jak bychom potřebovali,“ vrátil se Petrásek k  nepovedenému týmovému závodu v Liberci. Ještě před začátkem sezóny přitom věřil, že jde se svým družstvem správným směrem. „Byli jsme výborně připravení, pak se to ale zvrtlo. Podmínkou je dobré zdraví, letos byla polovina zimy velká improvizace, třikrát se měnil tréninkový plán,“ posteskl si.

Potvrdil, že slova o odchodu myslel vážně. „I když spím dobře, tak okolo mistrovství byl ten tlak velký. Po šampionátu jsem o tom diskutoval s asistentem Václavem Korunkou i dalšími členy realizačního týmu. Zvažoval jsem, že bych trénoval jen svou skupinu, Bauera, Jakše, Šperla. Ubylo by mi starostí. Po víkendovém mistrovství republiky se to ale spravilo,“ vysvětloval s úsměvem.

Z debaklu v Liberci se Petrásek poučil. Běžci zahájí přípravu na olympijskou zimu na konci května a kouč již nyní nosí v hlavě plán změn. „Plánuji přes léto pro kluky víc odpočinku, přece jen stárnou. Byl jsem zvyklý, že zvládnou všechno, ale už to není ku prospěchu věci. Trénuji je od dorostu a už je jim kolem třiceti. Uvažuji proto o snížení počtu reprezentačních soustředění,“ prozradil.

Do Vancouveru až před olympiádou

Za svou chybu Petrásek považuje loňské plánování přípravy ve vysokohorských podmínkách. „Absolvovali jsme těžké vysokohorské soustředění v Itálii a pak jeli hned závodit do Švédska. Experiment s rychlým sjezdem z výšky se nepovedl. Před závody je potřeba dát tělu šanci na oddych,“ má jasno.

Muži pojedou do Vancouveru opět s medailovými ambicemi, z posledních her v Turíně přivezli zásluhou Bauera stříbro. Na olympijských tratích se ale ještě nesvezli, letošní generálku vynechali s ohledem na přípravu před mistrovstvím světa. Petrásek to ale za handicap nepovažuje. „Nebojím se jet do Vancouveru tři týdny před začátkem olympijských her. Stejný aklimatizační scénář jsme volili v roce 2002 před Salt Lake City a Lukáš tam jako teenager odjezdil skvělé závody,“ je přesvědčen reprezentační kouč.

V Kanadě nebude na programu Bauerova neoblíbenější trať na patnáct kilometrů, závod se kvůli rotaci technik pojede volně. „Osobně jsem přesvědčen, že by Lukáš mohl díky svým zkušenostem atakovat medaili i na klasické padesátce,“ doplnil Petrásek.

Reklama

Související témata: